Har små kommuner resurser, kunskaper och den moraliska kompass som kringgärdar offentlig upphandling? De senaste dagarnas rapportering kring kommunerna Berg (cirka 7 000 invånare) och Mark, som har 33 000 invånare, ställer frågan på sin spets.
I februari avslöjade Länstidningen att Bergs kommuns elnätsbolag Btea utan upphandling hade köpt gräv- och maskintjänster för kanske så mycket som 10 miljoner kronor. Nu står det klart att kommunens VA- och renhållningsavdelning också har slirat på regelverket.
Gamla ramavtalet, som gick ut år 2010, har inte förnyats. Trots att kommunen köper denna typ av tjänster för minst en halv miljon kronor om året.
– Det är den mänskliga faktorn, det har helt enkelt inte blivit av, säger Egon Karlsson, VA-chef i Bergs kommun till tidningen.
Länstidningen begärde i mars att få kopior kommunens avtal för denna typ av tjänster. Den 15 april annonserades två upphandlingar, för Bergs kommun och Btea.
I Marks kommun handlar det om konsulttjänster, en inhyrd rektor, som under åren 2011 till 2014 har kostat 2,5 miljoner kronor. Att lokalmedia gör sitt granskande jobb är klart – här var det P4 Sjuhärad som upptäckte missförhållandet.
Till radiokanalen säger Dennis Reinhold, chef på barn- och utbildningsförvaltningen, att det som hänt strider mot rutiner och instruktioner. I en intervju med P4 Sjuhärad svarar han att det kan handla om överbelastade upphandlingsenheter på en allmän fråga om ”uteblivna upphandlingar”.
Haleh Lindqvist, kommunchef i Mark, säger att det gäller nolltolerans på detta område:
– Det är fullständigt oacceptabelt att bryta mot lagen.
Kommunen har initierat en genomgång av verksamheterna för att se om det finns fler fall som detta.
Berg och Mark bommar grovt
De båda kommunerna Berg och Mark har under många år köpt tjänster utan upphandling. "Det har bara inte blivit av" är en förklaring - som också kan bottna i kunskapsluckor och underdimensionerade upphandlingsenheter.
| 2014-04-24
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer