Regeringen anser att det i dag förekommer för många transporter utan tillstånd och i strid med reglerna. Det leder till att seriösa transportföretag tvingas konkurrera med företag som bryter mot reglerna, vilket skapar en osund situation.
Regeringen vill ställa högre krav på varuägare, speditörer och andra yrkesmässiga beställare av transporter. Dessutom kan alla som ingår avtal om en viss transport hålls ansvariga, även när transporten säljs vidare i flera led.
– Det ska vara ordning och reda på svenska vägar. I dag har vi problem med olagliga yrkestransporter, osund konkurrens och företag som dumpar villkoren. Det är en hög prioritet för den här regeringen att komma till rätta med det. Den som köper en transport har ett ansvar att se till att transporten utförs enligt reglerna och därför skärper vi nu beställaransvaret, säger Tomas Eneroth.
Regeringen föreslår också i sin proposition att förlänga tiden för hur länge ett fordon kan vara klampat, alltså fastlåst. Klampning används bland annat för att säkerställa att sanktionsavgifter betalas innan fordonet får köra vidare.
Dagens tidsgräns kan ibland vara för kort för att säkerställa att betalning faktiskt sker.
Förlängningen skulle innebära att kontrollmyndigheterna får bättre verktyg för att se till att sanktioner kan verkställas, till exempel för att säkerställa betalning av sanktionsavgifter eller för att se till att föraren tar ut tillräcklig vila.
Förslaget innebär att bestämmelserna om beställaransvar i yrkestrafiklagen och taxitrafiklagen skärps. Det införs en uttrycklig undersökningsplikt för den som sluter avtal med trafikutövaren (det transportföretag som faktiskt utför transporten) att kontrollera att transporten sker med stöd av rätt tillstånd.
Dessutom utökas kretsen av beställare som kan hållas ansvariga. Regeringen anser att det inte är ovanligt att en transport säljs i flera led och samtliga beställare i en avtalskedja ska nu kunna hållas ansvariga om transporten varit otillåten att utföra.
Propositionen avser ändringar i yrkestrafiklagen (2012:210) och taxitrafiklagen (2012:211). Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer