Regeringen har gett Ilmar Reepalu i uppdrag att utreda hur det rent praktiskt ska gå till att begränsa de överskott som företagen i välfärdssektorn gör. Utredningsdirektiven har fått omfattande kritik från både politiker och branschorganisationer.
I uppdraget ingår även att utreda vinster i tillfälliga asylboenden och personlig assistans. Bengt Eliasson, folkpartistisk riksdagsledamot, är inte nådig i sin kritik.
Han ser vinstförbudet som ett övergrepp på den personliga integriteten och undrar vem som ska bestämma över vem som hjälper en människa med de mest intima och personliga dagliga göromålen? Statliga eller kommunala tjänstemän eller – jag själv?
– Ytterst handlar detta om allas möjlighet att välja själv. Inom den personliga assistansen innebär det att beröva enskilda personer makten över sitt liv. Ofta så väljs ju de privata alternativen inom personlig assistans av personliga anledningar.
Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna, anser att mångfalden i vården går mot svältdöden om förslagen blir verklighet:
– Patienter, äldre och personer med funktionsnedsättning får i slutänden en valfrihet motsvarande DDR, säger han.
Civilminister Ardalan Shekarabi säger att utredaren ska föreslå regler kring bemanning och kvalitet:
– Allt för att säkra att resurserna används till det de är avsedda för.
Eventuell ny lagstiftning kan införas tidigast år 2017.
Bitter kritik mot vinstutredning
Regeringens utredning som ska få bort vinsterna från den upphandlade välfärden möter omfattande protester. Övergrepp på den personliga integriteten och "tillbaka till DDR-tiden" är några åsikter.
| 2015-03-05
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer