”Jag är inte fullt övertygad om att hans uträkning är rimlig, men jag välkomnar debatten om en ökad effektivitet i de offentliga inköpen.”, skriver Ida Karkiainen i en replik i Svenska Dagbladet på ett debattinlägg av Leif Östling.
Redan i programförklaringen ifjol höst för Kommissionen för skattenytta lyfte Leif Östling, tidigare chef för Scania och ordförande för Svenskt näringsliv, offentlig upphandling som en nyckelfråga.
Nyligen hölls också ett seminarium med just Scania samt Migrationsverket som ”framgångsexempel”.
Leif Östling hävdar i SvD att offentlig verksamhet inte har något intresse av effektiviseringar bland leverantörerna utan hellre vill ”skriva upp kostnaden över tid med ett index för att försäkra sig om bibehållen, gärna utökad, budget”.
Han vill istället se en modell från privat sektorn där effektiviseringskrav ställs på leverantören för att ”indexera ner” kontrakterade priser.
Leif Östling framhåller fördelarna med Scanias organisation genom ett upphandlingsarbete som kopplas direkt till företagsledningen och med betydligt större resurser än för offentlig verksamhet som har ungefär samma inköpsvolym.
Ida Karkiainen är i sin replik kritisk till en del av Leif Östlings slutsatser och pekar på att en upphandlande organisation ”sällan kan ha ett ensidigt fokus på att pressa priserna” till följd av andra hänsyn som klimatomställningen, skäliga arbetsvillkor och att motverka korruption.
Men hon håller med om att det krävs en form av kulturförändring där synen på inköp behöver förändras i grunden och inte ha fokus på att vara en juridisk och administrativ process.
Ida Karkiainen bjuder nu Leif Östling till finansdepartementet ”på en kopp upphandlat kaffe” för vidare diskussioner och för att slippa ”undra vad han får för pengar”, en anspelning till Östlings bevingade uttryck ”vad f-n får jag för pengarna?”
I en intervju i Dagens samhälle är Eva-Lotta Löwstedt Lundell, vd för Adda, kritisk mot Leif Östlings resonemang som hon delvis dömer ut som förenklingar.
– Privat sektor framhålls ju gärna som någon typ av förebild, men jag vet ju att det går att komma med precis motsatta påståendet många gånger. Men det blir ju bara småaktigt. Vi behöver lära av de bästa från båda sidor, säger Eva-Lotta Löwstedt Lundell.
I en kommentar på Linkedin ställer sig Sebastian Nordgren, inköpschef i Nacka kommun, mer positiv till Leif Östlings inlägg, även om han påpekar att offentliga inköpare också strävar efter att arbeta effektivt.
”Men härligt att debatten kommer upp! Och hell yes – de 10% i besparingar finns där ute att ta hem! Låt oss maximera värdet och nyttan för skattepengarna.”, skriver han.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer