I fjol överlät Bräcke kommun sitt fibernät till Telias dotterbolag Skanova för en krona. Samtidigt hyrde kommunen tillbaka en del av nätkapaciteten. Upplägget syftade till att påskynda fiberdragningen till hushåll och företag i kommunens tätorter, något som många landsbygdskommuner misslyckats med.
Net At Once överklagade hyresdelen av affären som med 15 årshyror om 249 000 kronor är en affär på 3,7 miljoner kronor. Net At Once ansåg att affären inte upphandlats enligt, men lyckades inte få förvaltningsrätten på sin sida.
Bengt Flykt, kommunchef i Bräcke, är nöjd med domen:
– Framförallt är den ett erkännande att vi gjort rätt. När vi började resan med teknikskiftet att byta koppar mot optofiber hade bara 0,03 procent av kommunen tillgång till bredband över 100 Mbit/s. Vi kommer nu inom kort att ha en infrastruktur på landsbygden som medger att vi lever i en global värld.
Enligt domen har kommunen presenterat tillräcklig bevisning för att på objektiva grunder bedöma att samarbetsavtalet, överlåtelseavtalet och hyresavtalet är förbundna med varandra på ett sådant sätt att de ska anses utgöra en odelbar helhet.
Förvaltningsdomstolen konstaterar att kommunen genom samarbetsavtalet inte genomfört någon anskaffning. Avtalspaketet bedöms inte vara upphandlingspliktigt enligt LOU.
Med nuvarande utbyggnadstakt kommer tätorterna, inklusive alla kommunala verksamheter, att ha fiberbredband redan under nästa år. Alla medborgare och affärsidkare kommer, som det ser ut nu, att kunna erbjudas bredband via fiber inom kanske tre år.
– Med detta kommer den politiska ambitionen att alla ska ha blivit erbjuden bredbandslösning via optofiber innan år 2020 att bli verklighet.
Bengt Flykt pekar på förbättrade förutsättningar för att bedriva företag även på mindre orter där marknadskrafterna inte på egen hand bygger ut fiber. Han säger att för de kommunala verksamheterna är det bara fantasin som sätter begränsningar för vilka tjänster det blir möjligt att upphandla vad gäller övervakning, styrning, vård, utbildning och så vidare.
– Redan nu har landstinget i Jämtland ett projekt om virtuella hälsorum på landsbygden på gång, varav ett är planerat till Gällö i anslutning till ett av våra särskilda boenden.
– Mycket av detta hade inte varit möjligt utan samarbetsavtalet.
Bräcke vann bredbandskampen
Bräcke kommun har kritiserats för att sälja billigt och hyra tillbaka dyrt. Förvaltningsrätten ser dock inget i avtalspaketet mellan kommunen och Telia, som syftar till att ge bygden fiberbredband, som skulle kunna strida mot LOU.
| 2014-11-17
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer