Företagen inom den svenska bygg- och anläggningssektorn tycker att systemet för offentliga upphandlingar fungerar dåligt. Det framgår av årets Entreprenadbarometer (pdf) där hundra ekonomichefer från byggsektorn intervjuats av Pwc kring branschens utmaningar.
– Processen upplevs som komplicerad och kostsam och i vissa fall avstår aktörer från att delta och lämna anbud, säger Marie Liebich, ansvarig för Entreprenadbranschen inom Pwc, som menar att offentliga beställare måste ta den här signalen på stort allvar.
Verksamma i branschen anser att prisfaktorn har fått för stor betydelse vid offentlig upphandling. Det leder, menar man, till bristande kvalitet och sämre konkurrens.
Byråkrati och oklara anbudsunderlag medverkar också till det sjunkande förtroendet. Hela 45 procent anser att byråkratin i anbudsförfarandet måste minska och 50 procent efterfrågar tydligare anbudsunderlag.
Kartellbildning, informationsläckage, mutor, svågerpolitik, tveksamma förmåner och uppgjorda kontrakt lyfts i undersökningen fram som aktuella risker. Trots att risken för denna typ av oegentligheter är fortsatt hög vidtar oväntat få bygg- och anläggningsföretag förebyggande åtgärder.
Trots att 58 procent uppger att de har en etikpolicy gör 73 procent ingen kartläggning av risker för korruption och oegentligheter. Endast 25 procent uppger att de utbildar medarbetare i den här typen av frågor.
Kunskaperna om den nya svenska mutlagstiftning som trädde i kraft i juli i fjol är också begränsad. Marie Liebich menar att den väldigt låg kompetensen kring etiska aspekter måste förändras:
– Är man illa förberedd blir hanteringen av riskerna ineffektiv och antar onödiga proportioner vilket kan få förödande konsekvenser för bolaget.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer