Vart tredje byggbolag upplever att bristande konkurrens vid offentliga upphandlingar. Entreprenadbarometern, där revisionsföretaget PwC (tidigare Price Waterhouse Coopers) redovisar svenska bygg- och anläggningsbolags syn på bland annat offentliga upphandlingar, förs korruption fram som en annan källa till oro.
– Att 31 procent av byggbolagen tycker att marknaden störs av bristande konkurrens måste ses som ett underbetyg, säger Helena Ehrenborg, branschansvarig Entreprenad vid PwC i Sverige, som menar att det krävs ytterligare insatser för att förbättra marknadens funktionssätt.
Barometern baseras på intervjuer med 100 finanschefer inom entreprenadbranschen. Undersökningen, som ägde rum under november och december i fjol, genomfördes per telefon.
Hela 27 procent av de tillfrågade anser att det svenska upphandlingssystemet fungerar ganska dåligt eller till och med mycket dåligt. Finanscheferna noterar att det lätt mätbara priset ökar i betydelse på bekostnad av ”mjukare” och mer svårmätta faktorer som kvalitet och miljö när stat, kommuner och landsting köper.
Till de övriga upphandlingsproblem som lyfts fram hör svågerpolitik och informationsläckage. Trots detta uppger två av tre bolag att de inte aktivt förbereder och skyddar sig genom att kartlägga riskerna för korruption och oegentligheter inom branschen.
– Synsättet på korruptionsfrågor måste tydligare genomsyra verksamheten, summerar Helena Ehrenborg.
Här finns flera artiklar från Upphandling24 om korruption.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer