Tre jättar dominerar bostadsbyggandet i landet. De allmännyttiga bostadsföretagens upphandlare pekar inte sällan på att det är svårt att få in anbud från små och medelstora företag.
Konkurrensverket har studerat och kartlagt de allmännyttiga företagens upphandlingar. Av rapporten Allmännyttans upphandling av bostadsbyggande (pdf) framgår bland annat att över 80 procent av nybyggnadsprojekten upphandlas som totalentreprenad och att det genomsnittliga antalet kvalificerade anbudsgivare ligger på cirka 4,1, vilket är något lägre än vid offentlig upphandling som helhet.
Rapporten bjuder på ett antal förslag som kan leda till bättre konkurrens:
– Med en ökad samordning mellan olika allmännyttiga bostadsföretag och med upphandling av fler nyckelfärdiga typhus kan konkurrensen stärkas och byggkostnaderna sänkas, säger Kristina Geiger, ställföreträdande generaldirektör för Konkurrensverket.
Förbättrad anbudskonkurrens och sänkta byggkostnader är centralt för att det kommunala byggandet ska kunna ökas. Verket pekar på de så kallade kombohus som Sabo upphandlat som ett bra initiativ.
– Som markägare, och genom det kommunala planmonopolet, har kommunerna en viktig roll att spela för att kunna öka byggandet, säger Kristina Geiger.
Nyckelfärdiga typhus bedöms inte bara gynna anbudskonkurrensen. Bedömningen är också detta på sikt även kunna öppna möjligheter för fler utländska byggföretag att komma in på den svenska marknaden.
De allmännyttiga bostadsföretagen, som ägs av kommunerna, står för cirka 20 procent av antalet nybyggda lägenheter i flerfamiljshus.
Dags att upphandla typhus
Upphandling av nyckelfärdiga typhus skulle innebära fler anbud i de allmännyttiga bostadsföretagen nybyggnadsprojekt. Det konstateras i en färsk rapport från Konkurrensverket.
| 2015-05-15
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer