Statskontoret har på regeringens uppdrag tittat närmare på förutsättningarna för ett utvecklat samarbete inom området hållbar offentlig upphandling. Enligt en färsk delrapport (pdf) skulle detta kunna bidra till stärkt kompetens för upphandlande myndigheter och förbättrade förutsättningar att genom offentlig upphandling styra mot en mer hållbar utveckling.
Fyra samarbetsområden som i så fall är särskilt intressanta har identifieras. Det handlar om erfarenhetsutbyte kring beräkning och användning av livscykelkostnader samt kriterier för socialt hänsynstagande.
Statskontoret menar att samordning också skulle kunna utveckla uppföljningsarbetet. På detta sätt kan de nordiska länderna även få större genomslag i frågor av internationellt intresse.
Sist, men inte minst, talas det om att skapa forum för erfarenhetsutbyte och utveckling av ny kunskap. Detta kan ske i form av nordiska workshops.
Det konstateras att Danmark, Finland, Norge och Sverige redan idag arbetar med frågor som rör socialt och miljömässigt ansvarstagande vid offentlig upphandling. Även om länderna har kommit olika långt finns det likheter i reglering, arbetssätt och ambitioner.
Statskontoret kommer med en slutrapport om hållbar offentlig upphandling den 28 mars. Den kommer bland annat att innehålla rekommendationer för hur ett utökat nordiskt samarbete skulle kunna genomföras.
Dags att utveckla det nordiska samarbetet
Statskontoret tillstyrker utökat nordiskt samarbete inom hållbar upphandling. I en rapport konstateras att mer samarbete skulle kunna bidra till stärkt kompetens för upphandlande myndigheter.
| 2014-02-11
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer