Med 82 procent (129 efterannonserade upphandlingar av 157) har Upphandlingscenter lyckats bäst bland större, upphandlande myndigheter (minst 100 upphandlingar).
-Det känns riktigt kul att få ett kvitto på att vårt arbetssätt fungerar och att medarbetarna gör ett bra jobb, säger Anders Karlin, chef för Upphandlingscenter, som formellt har Ludvika som värdkommun för en inköpssamverkan med ytterligare sex dalakommuner: Falun, Borlänge, Avesta, Gagnef, Hedemora och Säter.
Han pekar på två faktorer bakom den relativt höga andelen efterannonseringar:
-Vi bestämde oss för omkring ett och ett halvt år sedan, när nya regelverket för efterannonsering var aktuellt, att vi behövde skärpa oss. Efterannonsering ska finnas med i processen – oavsett storlek på upphandlingen eller om det skulle handla om exempelvis ett Dis.
-Men det är också så att vi jobbar strukturerat med en föranalys respektive en efteranalys för varje upphandling och i det flödet ska efterannonsering vara ett naturligt steg, säger Anders Karlin.
Upphandlingsmyndighetens statistik bygger på de upphandlingar över direktupphandlingsgränsen som under 2021 annonserades i en registrerad annonsdatabas och andelen som sedan följts av efterannonsering senast 1 maj i år.
I ”100-pluskategorin” – upphandlande myndigheter med minst 100 annonser – redovisas följande andelar:
Upphandlingscenter (Ludvika som värdkommun) 82 procent, Uppsala kommun 81, Västra Götalandsregionen 79, Umeå kommun 78, Västerås kommun 72, Region Östergötland 72, Trafikverket 70, Örebro kommun 69, Region Skåne 69, Linköpings kommun 68, Luleå kommun 68, Malmö kommun 68, Region Stockholm 67, Norrköpings kommun 66, Jönköpings kommun 64, Region Uppsala 62, Statens fastighetsverk 59, Kristianstads kommun 59, Akademiska hus 58, Telge inköp 56, Göteborgs kommun 48, Helsingborgs kommun 48, Stockholms kommun 44, Fortifikationsverket 25.
Ett förhållandevis stort antal mindre, upphandlande myndigheter kan redovisa 100-procentig efterannonsering. Flest upphandlingar i den gruppen står två kommunala bolag för: allmännyttiga Glada Hudikhem (tidigare Hudiksvallsbostäder) och Köpings kommuns energibolag VME med 20 respektive 19 upphandlingar.
I ”andra änden” – organisationer varifrån Upphandlingsmyndigheten helt saknar efterannonsering – står Kungälvs kommun för en form av bottennotering med 71 upphandlingar.
I en indelning av typ av upphandlande myndighet klarar sig regionerna bäst med 70 procent efterannonserade upphandlingar, följt av staten 65 procent och kommunerna 60 procent.
Men överlag vill Upphandlingsmyndigheten se en uppryckning från fjolårssnittet på 62 procent:
–Upphandlingsstatistiken är nödvändig för att kunna utvärdera och analysera de offentliga inköpen som är en stor och viktig del av samhällsekonomin. Därför är det mycket allvarligt om många upphandlande organisationer inte följer regelverket, säger analytikern Andreas Doherty i ett pressmeddelande från myndigheten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer