Åsikterna om hur våra arbetsplatser ska organiseras går onekligen isär. Folk överlag verkar rätt engagerade i frågan, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på hur mycket tid vi faktiskt tillbringar på våra kontor. Enskilda rum, öppna landskap, aktivitetsbaserat. Eller så struntar man helt enkelt i att komma in till kontoret helt och hållet. En kanske inte så dum idé visar det sig när man tittar närmare på studier som gjorts på ämnet, skriver nyhetssajten Inc.

För tydligen är vi som mest produktiva när vi jobbar hemifrån. Är det månne det dåliga samvetet som driver på, eller avsaknaden av kollegor att skvallra med. Låt oss dyka ner i studierna för att se efter.

När ekonomiprofessorn Nicholas Bloom, från Stanforduniversitetet, i en studie gav de anställda vid ett call center möjlighet att frivilligt jobba hemifrån blev resultaten tydliga. Under de nio månader som studien pågick jobbade halva styrkan hemifrån och den andra fortsatte som vanligt. Resultaten visade att de som jobbade hemma genomförde 13,5 procent fler samtal än kollegorna på kontoret. Vilket är nästan en extra arbetsdag i veckan.

En annan studie, från Gallup som New York Times skriver om, visar att anställda som arbetar hemifrån tre till fyra dagar i veckan oftare känner sig mer engagerade. 33 procent svarar ja på den frågan. Något som höjer produktiviteten.

Kostnaderna för att ersätta personal som lämnat organisationen kan bli en saftig affär, inte sällan mer än cheferna räknat med. Rekrytering, anställningsprocessen och utbildning av en ersättare kan gå på två av den medarbetarens årslöner. För att återigen vända sig till call centret, nöjd personal är mer benägen att stanna där de är.

Att tillåta medarbetare att jobba hemifrån kan också göra det lättare att hitta ny personal. Det gäller särskilt yngre generationer. En studie från University of Akron visar att 41 procent av alla tillfrågade ”millenials” sa att de föredrog att kommunicera elektroniskt framför telefon eller öga mot öga.

God arbetsro kräver ofta lugn och ro. Sen exakt vad som definieras som lugn och ro varierar väl från person till person. Men distraktionsmoment brukar sällan främja goda resultat.

En australiensisk studie bland 47 000 kontorsarbetande människor slog fast att ett stängt, enskilt, arbetsrum gav bättre resultat. Det studien inte gjorde var att ta upp hemmakontoret som ett alternativ.

Det skulle väl egentligen betyda att företag borde satsa på lokaler med fler möjligheter att stänga dörren bakom sig. Men om man nu är ett företag där folk jobbar hemifrån, kan man tänka sig att behovet av tystnad inte är så stort när man väl kommer till arbetsplatsen. Går man vidare med den tanken kräver en sådan arbetsplats mindre lokaler, och färre möbler. I förlängningen, lägre omkostnader. Om man nu inte bränner inredningsbudgeten på biljardbord och spelkonsoler istället.

Studierna som ligger till grund för detta är inte svenska. Men enligt amerikanska arbetsmarknadsdepartementet går ungefär 2,8 miljoner arbetsdagar förlorade på grund av att de anställda är sjuka eller borta av andra anledningar. För vissa bolag motsvarar det en miljon minus för varje dag.

Men personer som jobbar hemifrån gör även så i högre utsträckning om de är krassliga. Och lika viktigt, de riskerar inte att smitta ner sina kollegor när den där envisa höstförkylningen inte vill ge med sig. Självklart betyder inte detta att man ska arbeta när man är sjuk. Men vuxna människor bör väl kunna göra den bedömningen själva.

Lönekostnader är utan tvekan en av företagens största utgiftsposter. Särskilt för mindre företag. Enligt American economic review kan en anställd tänka sig att gå ner i lön med upp till åtta procent för att få jobba hemifrån. Man behöver lägga mindre tid på pendling och får mer tid över till annat.

Sophia Nilsson