Idéburet offentligt partnerskap, IOP, är ett partnerskap där en ideell eller idéburen organisation lanserar en idé för kommunen – för att sedan ingå ett ömsesidigt partnerskap.
Alingsås kommun var först i landet med att inleda ett IOP inom demensvård genom ett avtal med organisationen Bräcke Diakoni 2016.
Ett enigt kommunfullmäktige tog beslut om att genomföra samarbetet, där bland annat driften av Ginstgården ingår.
Detta ogillades av Konkurrensverket som krävde att en upphandlingsskadeavgift på fem miljoner kronor skulle utdömas.
Förvaltningsrätten gick helt på Konkurrensverkets linje i sin dom den 29 juni.
Nu har Alingsås kommun valt att gå vidare till kammarrätten.
– Detta behöver prövas av en högre instans så att vi får ett prejudikat, säger Catharina Johansson, förvaltningschef för vård- och äldreomsorgsförvaltningen.
I sitt överklagande hävdar kommunen att samarbetsformen inte bygger på marknadsmekanismer och kommersiella kontrakt.
– Avtalet med Bräcke diakoni avser en icke-ekonomisk tjänst av allmänt intresse som varken omfattas av EU:s primärrätt eller sekundärrätt. Eftersom upphandling av icke-ekonomiska tjänster av allmänt intresse inte omfattas av EU:s inremarknadsregler omfattas den heller inte av LOU, säger Catharina Johansson.
Alingsås kommun menar vidare att förvaltningsrätten dessutom har utelämnat viktiga argument till varför Konkurrensverkets talan ska avslås.
Exempelvis ett mål i Stockholm där kammarrätten konstaterade att rektorsutbildning utgör icke-ekonomiska tjänster av allmänt intresse.
– Det målet har vissa likheter med vårt mål, säger Catharina Johansson.
Kommunen avvaktar nu besked i frågan om prövningstillstånd.
– Vi överklagar dels för att vi anser att förvaltningsrätten har dömt felaktigt i målet, dels för att frågan om icke-ekonomiska tjänster är så principiellt viktig att det behövs prejudikat från högre instans i frågan, säger Catharina Johansson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer