I exempelvis Vismas Anbudsbarometer och Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet är leverantörernas utmaningar i fokus. Hösten 2020 lät därför föreningen Sveriges Offentliga Inköpare, SOI, göra en egen undersökning för att ge bättre balans i debatten.
Nu har föreningens ordförande Martin Kruse presenterat tre slutsatser på föreningens hemsida.
1. Leverantörer tror att upphandlingar utvärderas enbart på pris.
”När det gäller den eviga (nåja) frågan om pris kontra kvalitet i offentligt inköp, så nyanseras bilden som Anbudsbarometern ger ordentligt vill jag lova. De flesta inköparna skulle säga att konflikten om pris kontra kvalitet i upphandlingar många gånger består i att leverantören tror att upphandlingen enbart utvärderas på pris och inte kvalitet”, skriver Martin Kruse.
2. Leverantörer vill gärna påverka vad som upphandlas.
”I längden kan leverantörerna uppfatta det som frustrerande att inte få möjlighet att påverka vilken vara eller tjänst som de anser bäst uppfyller behovet. Självklart är det så att det är köparen som bestämmer vad som ska upphandlas, men här kan vi nog hjälpa oss själva en hel del genom att utveckla dialogen med våra leverantörer, före under och efter upphandlingen.”
3. Statusen i organisationen påverkar arbetet.
”De flesta anser att statusen påverkar möjligheten att utföra bra strategiskt och värdeskapande inköpsarbete. I de organisationer där status på inköpsorganisationen är hög upplevs det ha stor betydelse för möjligheten att driva igenom processer, bli mer involverade i verksamheternas arbete, och för att säkerställa att upphandlingar och avtal går rätt till. Många svarar att statusen är på väg uppåt, och att den bidragande faktorn framförallt har varit nära dialog med verksamheterna och ledningen, för att öka förståelsen för vad inköpsorganisationen kan bidra med”, skriver Martin Kruse.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer