I Dalarna omsätter de offentliga upphandlingarna av varor och tjänster runt 20 miljarder kronor per år. En stor del av affärerna går det lokala näringslivet förbi eftersom många småföretagare tycker att det är för krångligt att lämna anbud.
– Dalarna ligger under riksgenomsnittet när det gäller inkomna anbud per upphandling, bekräftar Anders Rosén, kommunikationsrådgivare vid Länsstyrelsen Dalarna, som tillsammans med en rad andra aktörer vill förändra detta tråkiga faktum.
Upphandlingsdialog Dalarna, UDD, är ett nytt nätverk som ska ge stöd i den offentliga upphandlingen. Över hundra personer från kommuner, företag, myndigheter och organisationer slöt upp till startseminariet.
– Det övergripande målet är att fler små företag ska delta i upphandlingar och att de ska uppleva det som lättare att lämna anbud, säger Anders Rosén och betonar att både företagare och upphandlare ingår i målgruppen.
Fler små och lokala anbudsgivare i upphandlingarna medverkar enligt Eva Kaiser, samordnare på Länsstyrelsen Dalarna, till bättre lokal näringslivsutveckling:
– Det gör att fler företagare kanske vill flytta in och fler som vill bo, bättre utveckling på landsbygden och företagen får bättre möjligheter att överleva, säger hon till Sveriges Radio P4 Dalarna.
Bakom denna satsning står åtta organisationer: Coompanion, Företagarna, Landstinget, LRF, Länsstyrelsen Dalarna, Mellansvenska Handelskammaren, Region Dalarna och Upphandlingscenter Falun Borlänge-regionen. Anders Rosén konstaterar att man sammantaget har goda kontaktvägar till företagen i länet:
– Men det gäller ju också att nå nya företag och det ska ske genom exempelvis företagarfrukostar, seminarier, kurser, nyhetsbrev och personliga kontakter. Vi jobbar också med webb och sociala medier som ett viktigt sätt att interagera med företagen och fånga upp frågor och problem.
De skapar dialog i Dalarna
Dialog ska hjälpa fler småföretagare att konkurrera i de offentliga upphandlingar som genomförs i Dalarna. Länsstyrelsen har tillsammans med Upphandlingscenter med flera tagit initiativ till ett treårigt dialogprojekt.
| 2015-03-17
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer