Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Månadens profil
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
    • Anbudsutvärdering
    • Avtalsförvaltning
    • Entreprenadupphandling och AMA AF
    • Hållbar upphandling
    • Kvalificerad entreprenadupphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning
    • Leda upphandlingar effektivt
    • LOU på två dagar
    • Ramavtal
    • Robusta IT-avtal
    • Säkerhetsskyddad upphandling
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

“Det handlar om vanlig hederlig gammaldags avtalsrätt”

SYNPUNKTENI en krönika den 6 november 2018 konstaterar Johan Stern och Björn Bergström att avtalsuppföljning har kommit i ropet. Det är onekligen på tiden (ja, inte att de konstaterar det, men väl att uppföljningen är i ropet). Avtalsuppföljning förutsätter emellertid att avtalen går att följa upp. Det ställer i sin tur krav på den som utformar avtal, skriver advokaten Jon Kihlman.

| 2018-11-09
Jon Kihlman.

Innan jag behandlar den frågan vill jag emellertid för att undvika begreppsförvirring särskilt lyfta en annan fråga med anledning av Sterns och Bergströms krönika: den redan i ingressen berörda ”löpande utvärderingen”. En sådan utvärdering är naturligtvis inte en utvärdering enligt till exempel 16 kap. LOU.

Den påverkar således inte tilldelningen av kontrakt, utan aktualiseras först när kontraktet har tilldelats en leverantör och har börjat tillämpas. Däremot innebär ett ökat fokus på leverantörens avtalade skyldigheter att utvärderingen av anbud i många fall kan förenklas. Det är i sig bra.

Om ”priset” för sådana förenklingar är att terminologin bibehålls, så att uppföljningen benämns ”löpande utvärdering”, så är inte det hela världen: ”Joho, vi (ut)värderar visst såväl kvalitet som annat, vi gör det bara på ett annat sätt och vid en senare tidpunkt!”

Den förskjutning som Stern och Bergström uppmärksammar rör sig från ett system med en initial kontroll (utvärderingen baserad på kvalitet med mera inför kontraktstilldelning: i realiteten en prognostisering av sannolikheten för avtalsuppfyllelse), till ett i grunden obligationsrättsligt system där parternas åtaganden och därav föranledda förpliktelser sätts i fokus: vanlig hederlig gammaldags avtalsrätt!

I ett sådant system behövs inte den initiala kontrollen, eller spelar den åtminstone en underordnad roll. Det är emellertid inte fråga om en förskjutning i sak. Alla upphandlingars mål har ju alltid varit att generera avtal. Det är däremot fråga om en förskjutning av fokus.

Vad krävs då för att en sådan förskjutning ska fungera? Mer än något annat är det två moment som måste prioriteras. Det ena – uppenbara och allestädes närvarande – är att resurser måste frigöras eller skapas för att uppföljning alls ska kunna ske. Med ett ökat fokus på uppföljning är det emellertid knappast något problem, eftersom en sådan ordning skapar utrymme för att förenkla själva upphandlingsförfarandet.

Och det är då inte fråga om av lagstiftaren skapade förenklingar, utan om sådana som varje upphandlande myndighet eller enhet själv råder över, framför allt genom att fråga sig om den behöver alla kvalificeringskrav och alla utvärderingskriterier. Och ju enklare upphandlingsförfarandet görs, desto färre blir rimligtvis överprövningarna.

Det måste ju trots allt finnas något att klaga på för att en överprövning skall vara värd besväret. Ett förenklat upphandlingsförfarande frigör således resurser.

Det andra momentet är svårare, men absolut nödvändigt. Avtalen måste prioriteras och det måste ske redan när en upphandling påbörjas. Det ställer således krav på dels beskrivningen av avtalsobjektet – redan när det bara är ett upphandlingsobjekt – dels de kommersiella villkoren (som ju ska bli avtalsvillkor).

Upphandlingsobjektet – det blivande avtalsobjektet – måste beskrivas på ett sätt som möjliggör en kontroll i efterhand av att leverantören har levererat vad den åtog sig att leverera. Det måste så att säga vara praktiskt möjligt – låt vara inte tillåtet – för leverantören att begå avtalsbrott. Utan en sådan praktisk möjlighet fungerar systemet inte.

Och de kommersiella villkoren – som ska bli avtalsvillkor – måste vara ändamålsenliga, så att de speglar inte minst den upphandlande myndighetens eller enhets behov. Tankemodellen påminner om den som i dag i många fall ligger till grund för utvärdering av annat än pris: Om leveranssäkerhet är viktig – och därför skulle ha givit fördelar vid en traditionell utvärdering – ska påföljderna för dröjsmål (bristande leveranssäkerhet) vara stränga.

Om kvalitet är viktig – och därför skulle ha givit fördelar vid en traditionell utvärdering – ska påföljderna för fel (bland annat bristande kvalitet) vara stränga. Och om till exempel ett vårdat uppträdande skulle ha givit extrapoäng i en utvärdering, bör ett ovårdat uppträdande under avtalstiden till exempel beläggas med ett vite.

Påföljder för avtalsbrott förutsätter som sagt att det går att bryta mot avtalet. Om det i praktiken inte går, finns det ingen anledning att ägna tid åt påföljderna.

Många konsultavtal är i realiteten sådana. Kravspecifikationen är så vagt formulerad att den knappast går att bryta mot. I sådana avtal kan därför det enskilt viktigaste avtalsvillkoret vara en bestämmelse som tillåter den upphandlande myndigheten att säga upp avtalet oberoende av skäl, det vill sägs oberoende av avtalsbrott.

Uppföljningen blir då betydligt mer subjektiv: Gillar vi den här konsulten? Tycker vi att den gör ett bra jobb? Men det vållar knappast några upphandlingsrättsliga problem, eftersom förutsättningarna var kända redan från början.

Jo, förresten, det finns åtminstone ett problem. Man riskerar att bli tvungen att handla upp en ny konsult. Men när situationen aktualiseras är det rimligtvis att föredra framför att ha den gamla konsulten kvar.

De flesta avtal är emellertid sådana att det är möjligt att beskriva avtalsobjektet på ett sätt som möjliggör ett avtalsbrott. För åtminstone alla sådana avtal är det fullt möjligt att låta en uppföljning ersätta alla andra delar av en utvärdering än priset.

Det innebär inte att man tummar på kvaliteten eller leveransprecisionen. Tvärtom innebär det att man kontinuerligt kontrollerar att leverantören tillhandahåller den avtalade kvaliteten, gör det i rätt tid och så vidare. Och utvärderingarna av anbud blir onekligen både enklare att genomföra och svårare att med framgång överpröva.

Jon Kihlman

advokat jur. dr

Redaktionen

red@uh24.se

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

“Fler brott bör ge uteslutning”

Utvidga listan över brott som kan utesluta anbudsgivare. Ge upphandlare tydligare rätt att kontrollera uppgifter ur belastningsregistret. Det är två åtgärder för att stoppa leverantörer med kopplingar till brottslighet, enligt säkerhetsföretagaren Mattias Nygren.

AI minskar jobbstressen

Tema: AI

AI minskar stressen om man har många eller nya arbetsuppgifter. Det visar en ny studie från Örebro universitet. ”Det finns en uppfattning om att AI kan öka stressen. Här finner vi det omvända” säger forskaren Magnus Lodefalk.

“En upphandlare måste vara djärv”

Det gäller att lyfta blicken och våga testa nytt. Så resonerade Kathe Mandorff och Catarina Sjöling när de tog sig an den nationella upphandlingen av vårdbemanning. En insats som gav dem priset Årets inköpare 2025. ”Vi ska unna oss en upplevelse för vinstpengarna – gärna med inslag av hästar och vin”, säger den samstämmiga duon.

Foto: Amanda Hallström.

Tioårsjubileum för marknadens pris

Karriär

Anbudspriset har delats ut sedan 2015 och tar emot nomineringar fram till 10 juni. ”Priset är ett bra sätt att sprida goda exempel.”, säger Ulrica Dyrke , ordförande i föreningen Anbudspriset.

Få upphandlar innovativt

Innovationsupphandling är katalysator för att öka Sveriges konkurrenskraft. Men för att kraften ska tas tillvara behövs mer stöd till upphandlarna. Det framgår av en ny rapport.

Vidareutbildning inom offentlig upphandling

Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling

Utbildning

Vill du utbilda dig inom offentlig upphandling? Vi erbjuder flera matnyttiga kurser både på distans och på plats i Stockholm.

Lediga jobb

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Tillsvidareanställd upphandlare

Upphandlare/inköpare till Haninge kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

Senaste nyheterna

“Fler brott bör ge uteslutning”
AI minskar jobbstressen
“En upphandlare måste vara djärv”
Tioårsjubileum för marknadens pris
Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare
Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun
Få upphandlar innovativt
Vidareutbildning inom offentlig upphandlingVidareutbilda dig inom offentlig upphandling
Växjöparkering prövas igen
Eslöv blickar framåt
NobinaTar strid om Stockholmstrafiken
Firar seger i pilotfall
Tillsvidareanställd upphandlare
Upphandlare/inköpare till Haninge kommun
Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
Malin SieversMalin efter Olof
BolagsverketKontrolltjänst med förhinder
Riksdagsenighet om IPI
Utlovar enklare annonsering
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Upphandla för rikets säkerhet

Det moderna samhället är sårbart. Den nya säkerhetsskyddslagen gör att du som upphandlare måste analysera och ta hänsyn till nya typer av risker. Viktor Robertson, advokat med specialisering mot frågor som rör säkerhetsskyddslagstiftningen leder en populär utbildning som lär ut just detta.

Mest visade inlägg

  • Tar strid om Stockholmstrafiken
  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
  • Firar seger i pilotfall
  • Malin efter Olof
  • Utlovar enklare annonsering
  • “En upphandlare måste vara djärv”
  • Därför uteblir efterannonserna
  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling
  • Kontrolltjänst med förhinder

Läsarnas åsikter

Per Johansson : Upphandlare saknar kriskunskap
De frågor du ger exempel Emelie är inte frågor som jag som upphandlare vanligtvis kan, eller kommer att kunna, svara…
Emelie : Upphandlare saknar kriskunskap
Mycket ansvar och kunskap finns absolut inom organisationen. Men den kunskapen bör absolut finns även hos upphandlarna. I vissa upphandlingar…
Upphandlare : Därför uteblir efterannonserna
Till Jens, Det handlar inte bara om att det tar tid att fylla i formulären, utan om att E-forms helt…
Amanda : Upphandlare saknar kriskunskap
Hej Emelie! Tack att du uppmärksammade att länken inte fungerade, det är nu fixat och du kan läsa rapporten här:…
Per Johansson : Upphandlare saknar kriskunskap
Varför är frågan ställd till upphandlare? Naturligtvis ska den kunskapen finnas i en organisation men den behöver inte finnas hos…
Jenny : Därför uteblir efterannonserna
Hej Jens, Jag förstår din tanke, men skillnaden är nog att många upphandlare gör många upphandlingar per år, och då…
Emelie : Upphandlare saknar kriskunskap
Väldigt intressant läsning, som förhoppningsvis kommer leda till satsningar runt om i landet som i sin tur resulterar i mer…
Jens : Därför uteblir efterannonserna
Men hallå! Som egenföretagare måste jag varje månad lämna in det ena och det andra till skatteverket och andra myndigheter.…
Yngve Westerlund, MobistikUtveckling : Särskild kollektivtrafik hotas av ineffektivitet
Tack Nobina för ett välinformerat och viktigt inlägg kring den särskilda kollektivtrafiken, som i Danmark går under samlingsnamnet Flextrafik. Här…
Wild Boy : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Offentlighetsprincipen mm i alla ära men det känns mer än olustigt att behöva ge uppgifter om min arbetsgivares och min…

Aktuella utbildningar

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Anbuds­utvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde *
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Bo Nordlin

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »