Det framgår av den handlingsplan mot korruption och otillåten påverkan som regeringen fastställt och där åtgärder inom offentlig upphandling är ett av flera områden som berörs.
– För att motverka korruption och otillåten påverkan i offentlig sektor tar vi nu ett helhetsgrepp i handlingsplanen. Åtgärderna handlar bland annat om att kväva gängkriminellas inflytande i kommuner, regioner och myndigheter, säger civilminister Erik Slottner i ett pressmeddelande.
Handlingsplanen tar sikte på åren fram till 2027 och har växt fram genom rundabordssamtal med ”input” från bland annat myndigheter och intresseorganisationer.
I planen lyfter regeringen fram att takten i digitaliseringen av inköpsprocesserna behöver öka för att förbättra möjligheterna att upptäcka oegentligheter.
Regeringen några exempel på nya myndighetsuppdrag under sommaren som stödjer den inriktningen:
- Kammarkollegiet (Statens inköpscentral) ska öka möjligheten till digitalt stöd vid avrop från ramavtal.
- Diggs uppdrag att ta fram ett utbildningskoncept för hur upphandlade myndigheter och enheter kan öka användningen av e-handelssystem.
- Statens servicecenter ska främja ökad användning av digitala beställningar och stärka förmågan till inköpsanalys i statsförvaltningen.
Parallellt med handlingsplanen har regeringen initierat ett arbete med stödmaterial så att offentlig sektor bättre kan stå emot otillåten påverkan, ett uppdrag som Brå och Statskontoret fått.
I sak ett bra initiativ, men vi som är strategiska upphandlare har redan detta arbete i våra portföljer i våra respektive organisationer, och många av oss har redan kommit långt i e-handelsarbetet. Gängkriminaliteten är en sak, men det som förmodligen är en mycket större boll att hantera är vänskaps- och familjekorruption och det gäller inte bara inköp utan även anställningar. Våra utmaningar är oftast mer relaterat till de organisationsförändringar som behöver göras för att nå bättre resultat. Alltför många organisationer har en chefs- och organisationskultur som inte möter det verkliga behovet. Upphandlarna är fortfarande en stödjande och operativ funktion och inte en styrande funktion, strategisk och operativ funktion. Det torde inte finnas många lite större privata företag som inte har ett ERP eller MPS system som hanterar elektroniska inköpsordrar, men hos många offentliga myndigheter kan, i princip, vem som helst beställa varor och tjänster utan styrning och kontroll. Fenomenet Direktupphandling är en parodi om man inte styrt hela inköpsprocessen från toppen.