-Vi har ett viktigt ansvar att säkerställa att skattebetalarnas pengar används på bästa sätt. Jag kan bara beklaga att vi nu tillsammans med övriga regioner brustit i vår planering, vilket fick negativa ekonomiska konsekvenser, säger Lars Halén (bilden) som är Region Västernorrlands ekonomidirektör.
I sammanhanget är Region Västernorrland värst i Norrlandsklassen, enligt den dom som Förvaltningsrätten i Umeå meddelat.
Region Västernorrland döms till en upphandlingsskadeavgift på 5,5 miljoner kronor (Mkr) för att ha direktupphandlat specialistläkare för 311 Mkr under 2017.
För hela norrkollektivet handlar det om otillåtna direktupphandlingar för 778 Mkr. Det ger böter på 4 Mkr för Region Norrbotten, 4,2 Mkr för Region Västerbotten och 3,5 Mkr för Region Jämtland.
Förvaltningsrätten i Umeå går helt på Konkurrensverkets linje kring slutsatser och rimliga bötesbelopp där domstolen visar viss förståelse för att vårdgivarna hamnat i tidsnöd och tvingats hyra in läkare för att klara sitt vårduppdrag.
-Att inte följa upphandlingsregler är självklart allvarligt. Vi anser dock att direktupphandlingarna av specialistläkare under 2017 var nödvändiga för att upprätthålla en patientsäker hälso- och sjukvård. Vår bedömning är att invånarnas liv och hälsa skulle kunna ha äventyrats om inte direktupphandlingarna genomfördes, förklarar Lars Halén.
Under domstolsprocessen har Region Västernorrland invänt mot Konkurrensverkts bedömning och hävdat att utebliven annonsering kunnat motiveras med lagstiftningens bestämmelser om synnerliga skäl.
Ett visst missnöje kan också skönjas från de mindre regionerna mot ”storebror” Västerbotten, som haft ansvar för den gemensamma upphandlingen.
Region Norrbotten tycker att man gjort det som kan förväntas i en samordnad upphandling med ett upphandlingsuppdrag som lämnades våren 2015 för ett avtal som skulle börja gälla 1 januari 2017.
”Som deltagande landsting i en samordnad upphandling får det anses vara vedertaget att man har en begränsad möjlighet att påverka detaljplaneringen och det faktiska genomförandet av upphandlingen.”, hävdade Region Norrbotten i förvaltningsrätten.
Regionerna i norr var sent ute under 2016 med upphandlingen av ett nytt avtal för bemanningstjänster. I september 2016 skedde en annonsering som sedan drogs tillbaka för justeringar med ny annonsering 29 december – två dagar innan regionerna hamnade i en avtalslös situation.
Tilldelningsbeslut meddelades i maj 2017, men kunde började gälla först i februari 2018 efter domstolsprövning.
– Vi har nu tillsammans med övriga regioner i norra Sverige sett över och utvecklat våra gemensamma rutiner vid upphandling för att undvika att vi hamnar i liknande situationer i framtiden, säger Lars Halén.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer