Undantaget för ensamrätt, som bara får användas under mycket exceptionella omständigheter, används ofta felaktigt.
Ett aktuellt exempel är Naturvårdsverkets avtal om ärende- dokument- och arkivhanteringssystem.
I stället för att annonsera förlängde myndigheten avtalet, värt 90 miljoner kronor, med den tidigare leverantören. Motiveringen var att Naturvårdsverket är beroende av att använda systemen i flera år till och att den källkod som systemen bygger på tillhör leverantören.
Detta ifrågasattes av Konkurrensverket som skickade ärendet till Förvaltningsrätten i Stockholm.
Nu har domen kommit. Förvaltningsrätten går på Konkurrensverkets linje och dömer Naturvårdsverket att att betala 6,7 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för en otillåten direktupphandling.
Att leverantören är den enda som har tillgång till källkoden till vissa plattformar i befintliga datasystem innebär inte att funktionen hos det som ska anskaffas enligt avtalet skyddas av en sådan ensamrätt som avses enligt LOU, enligt domen.
Förvaltningsrätten konstaterar också att det gamla avtalet från 2009 var tidsbegränsat till februari 2023. Behovet av ett nytt avtal har därmed varit länge känt.
Det spelar därför ingen roll att Naturvårdsverket uppgett att det uppskattas ta fyra-sex år att upphandla ett nytt system. Myndigheten har försatt sig i en tidsbrist som hade kunnat undvikas och som inte ger rätt till direktupphandling, enligt domen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer