–Jag blir heligt förbannad när vi vet att vi är i ett läge där personalen vänder på varenda krona och så har vi ett läckage där en ansvarig sätter sprätt på miljoner som inte ens finns i budgeten, säger Lars Stjernkvist, ordförande i kommunstyrelsen, till P4 Östergötland.
Det var bistra miner när Stjernkvist tillsammans med kommundirektör Martin Andreae presenterade en första bedömning av det som kommunen ser som felaktiga avrop av konsulttjänster.
Digitaliseringsdirektören Johan Högne lämnade hastigt sitt uppdrag förra veckan sedan kritiken blivit känd och han ansåg sig sakna förtroende från kommundirektören.
Enligt Norrköpings kommun har Högne försökt styra konsultmäklarnas val av företag för olika uppdrag och att det särskilt gynnat ett företag där Högne tidigare arbetat.
– När vi tittar på vilka konsultföretag som fått de här uppdragen så är det ett företag som sticker ut och får väldigt många uppdrag och det svarar inte mot företagets marknadsandel, säger Martin Andreae till P4 Östergötland.
Högne fick tidigare i år en varning för att ha överskridit beloppsgränser för sitt mandat att anlita konsulter.
Prognosen för digitaliseringsavdelningens ekonomi gällande första halvåret slog ner som en mindre bomb inom Norrköpings kommun förra veckan.
Underskottet beräknas till 30 miljoner kronor och kan helt och hållet hänföras till ökade kostnader för konsulter, enligt kommunen.
Enligt Lars Stjernkvist pågår nu ett intensivt arbete med att ”få stopp på läckaget”:
-Det handlar om att se över konsultavtal för att försöka förhindra så inte mer pengar rinner ut – att minimera skadorna. I nästa skede får vi undersöka om det går att få tillbaka några pengar och om rutiner behöver skärpas.
-Att vi har ansvariga som inte förstår att lagar och regler måste respekteras är frustrerande. Förutom att det är uppenbart att man inte följt upphandlingsreglerna så är det dessutom så att man kostat på sig mer än vad vi har pengar för, summerar Lars Stjernkvist.
Norrköpings kommun har nu inlett en djupare granskning kring upphandlingar och inköp gällande konsulttjänster och hur regelverk, ekonomi och delegationsordning följts av den tidigare direktören.
– Vi måste skapa oss rutiner som gör att det inte är möjligt för en person att göra så här stora avrop, säger Martin Andreae.
Johan Högne har varit återhållsam med kommentarer och endast bemött delar av kritiken i ett mejl till P4 Östergötland där han hävdar att kommunledningen kontinuerligt informerats om avdelningens inköp.
Johan Högne hänvisar också till att Norrköpings kommun saknas riktlinjer för förhållandet mellan kommunens tjänstepersoner och deras tidigare arbetsgivare, vilket gör att han inte kan anses att ha gått emot något regelverk på den punkten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer