E-upphandling är positivt har fördelar för både upphandlare och de företag som lämnar anbud. Det tydligast plusvärdet är tidsvinsten när den manuella hanteringen av pappersanbud försvinner.
Fördelarna till trots använder bara 45 procent av upphandlande myndigheter någon form av verktyg för e-upphandling. Kommunerna leder ligan. Här använder 56 procent e-upphandling mot 50 procent i landstingen och 28 procent i staten.
Fast den undersökning (pdf) som gjorts av Kammarkollegiet visar samtidigt på en snabb utveckling inom området:
– Intresset för e-upphandling är stort och inom två år beräknar ytterligare 26 procent av de upphandlande myndigheterna att ha infört ett elektroniskt upphandlingsförfarande, sammanfattar Ulla Karin Josefsson, projektledare vid Kammarkollegiets Upphandlingsstöd.
Av de 26 procent som är ”på gång” har en betydande del redan inlett anskaffningsprocessen. Fem procent av dem som svarat kommer inte att gå över till e-upphandling. De som inte räknar med att gå över till e-upphandling anger alltför få upphandlingar för att det ska löna sig. Några anger brist på kompetens och resurser.
Undersökningen genomfördes i november i fjol som en webbenkät. Den skickades till statliga myndigheter, landsting och kommuner. Svarsprocenten var 63 procent, kommuner hade med 58 procent en klart lägre svarsvilja.
Av svaren att döma har många relativt nyligen skaffat denna typ av system. Enligt Ulla Karin Josefsson används verktygens funktionalitet successivt mer och mer i upphandlingsprocessens olika steg.
De moment där verktygen används mest är vid utformning av annons och annonsering, hantering och publicering av frågor och svar, öppning och registrering av anbud samt utformning och distribution av tilldelningsbeslut. Sämre är det vid kontroll och kvalificering av anbudsgivare, utvärdering av anbud samt utformning av avtal.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer