Landets kommuner ska varje år pröva om deras cirka 1 800 bolag följer kommunallagen. Denna bestämmelse infördes den 1 januari 2013, men verkar enligt en färsk kartläggning redan ha fallit i glömska.
Enligt Den Nya Välfärden struntade uppemot 89 procent av kommunerna i att förra året pröva om deras bolag arbetar inom ramen för de kommunala befogenheterna. Tankesmedjan, med knytning till näringslivet, har granskat 57 slumpvis utvalda kommuner fördelade över samtliga län.
Av dem har 51 stycken inte fattat det beslut som lagen kräver. Halmstad, Huddinge, Karlskrona och Trelleborg hör till föredömena.
Rapportens författare Viktor Robertson anser att övriga agerar bedrövligt:
– Ändringen i kommunallagen syftar till att öka den demokratiska kontrollen över de kommunala bolagen som inte sällan drivs som vinstdrivande bolag i konkurrens med privata näringsidkare.
Vilka verksamheter som kommunala bolag får och inte får ägna sig åt regleras av kommunallagen. Den årliga prövningen syftar till att komma åt de kommunala bolag som drivit verksamhet i strid med den kommunala kompetensen.
Viktor Robertson anser att kommunala bolag som fortsätter att verka utan insyn skadar både demokratin och konkurrensförutsättningarna för det privata näringslivet.
– Anledningen till att kommuner bryter mot kommunallagen är troligtvis att det saknas kännbara straff. Hade påföljder såsom böter införts hade lagefterlevnaden antagligen ökat markant.
Den Nya Välfärden vill se sanktioner mot slarvande kommuner. Dessutom förespråkas kommunal verksamhet i nämndform istället för som bolag eftersom insynen då är starkare.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer