När Stockholms stads exploateringskontor ville ha in anbud på en rivningsentreprenad i Slussenprojektet hörde referenser till kravbilden. Det krävdes sex företagsreferenser samt tre referenser för platschefen och de två arbetsledarna.
I sitt anbud lämnade Skanska, som vann upphandlingen i kraft av det enda godkända anbudet, en rad referenser för det egna bolaget plus underentreprenörer. Fast konkurrenten JM Entreprenad upptäckte att kontaktpersonerna för flera av referensuppdragen var anställda på Skanska.
Förvaltningsrätten håller med JM om att användningen av personer som har eget intresse av att anbudsgivaren ska få uppdraget är fel. I domen betonas att själva syftet med referenser är få anbudsgivarens förmåga bekräftad av någon utomstående. Därför tvingas Stockholms stad att göra om upphandlingen.
Staden ansåg för sin del att det inte strider mot likabehandlingsprincipen att hänvisa till en person hos anbudsgivaren när, som i detta fall, referentens uppgift inte är att lämna värdeomdömen om en viss person eller organisation.
För tidningen Byggvärlden uppger Andreas Burghauser, projektchef för nya Slussen, att man inte kommer att driva ärendet vidare:
– Vi får göra om och göra rätt. I fortsättningen får vi vara uppmärksamma och göra bättre upphandlingar.
I den aktuella upphandlingen förkastades fem av sex företags anbud. JM anser att det är ett tydligt tecken på att kraven var för högt ställda. Konkurrensen på marknaden har enligt bolaget därmed inte tillvaratagits.
Denna entreprenad är en mindre del av Slussenombyggnaden. Förseningen påverkar inte tidplanen för projektet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer