I dag är hälften av allt kaffe som förbrukas i Västra Götalandsregionen ekologiskt. Nu ska allt bli det – antingen ekologiskt eller ekologiskt och rättvisemärkt. Beslutet är en del i regionens arbete mot "Det Goda Livet", en allmän vision och strävan till att alla som bor i regionen ska leva ett liv med god hälsa i ett hållbart samhälle.
– Vi kan påverka det ekologiskt hållbara samhället mycket med våra inköp, säger Sagvall, projektledare för offentlig upphandling i Västra Götalandsregionen.
Beslutet är även ett steg till att uppfylla de mål som sattes i regionfullmäktiges budget för 2009- att man ska öka andelen ekologiska livsmedel i verksamheterna.
– För närvarande är det endast med kaffe vi gör så här. Eftersom halva volymen redan var ekologiskt var det ett enkelt steg. Bananer och mjölk är två andra livsmedel där vi också upphandlar mycket ekologiskt, säger Ann Sagvall.
Regionen förbrukar 200 ton kaffe per år vilket betyder odlingsmark motsvarande ca 500 fotbollsplaner som ställs om till ekologisk produktion. Det ger i sin tur minskad klimatpåverkan och ökad biologisk mångfald.
Prisskillnaden mellan det ekologiska och det konventionella kaffet ligger mellan 8 och 10 kronor per kilo.
– Vi har ett rörligt kaffepris baserat på kaffebörsen och dollarkursen och justerar om priset var tredje månad. Det rör sig om ett par ören dyrare per kopp, säger Ann Sagvall.
Troligtvis kommer en ny upphandling av kaffet göras till hösten.
– Alla leverantörerna kan i dag redan uppfylla kraven.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer