Den 5 november är det återigen dags för landets livsmedelsupphandlare och andra intressenter att samlas på Grand Hotel i Stockholm till Upphandling24:s livsmedelkonferens.
Inleder gör juristen Liselott Fröstad från Andersson & Gustavsson advokatbyrå. Hon kommer att prata om krav som kostar i samband med upphandlingar.
Att teckna avtal är inte slutet på processen utan bara början. Strängnäs kommun är noga med att ställa djurskyddskrav i sina livsmedelsupphandlingar och ännu noggrannare med att följa upp att dessa krav verkligen tillgodoses. För att säkerställa att det sker på bästa sätt har man tagit hjälp av en tredje part.
Måltidschefen Lars Ekström berättar om sina erfarenheter av den här uppföljningsmetoden och hur han arbetar för att förenkla sina upphandlingar.
Även Mariestads kommun försöker förenkla, för att få in fler lokala leverantörer. Sedan tre år har man en uttalad strategi som innebär en nära dialog och riktade åtgärder som att öppna för producenter att svara på anbuden med enstaka produkter. Det har inneburit större möjligheter för de lokala leverantörerna att svara på upphandlingar och därmed större variation i utbudet.
Kostchefen Ann-Christine Gustafsson och upphandlaren Camilla Sundler berättar hur kommunen tänkt och gått tillväga.
I Borlänge satsar man på ekologiskt med sådan framgång att man blev bäst i landet på att upphandla ekologiskt förra året. Borlänge har 49 procent ekologiska matvaror i sina upphandlingar. Upphandlaren Pia Sundell delar med sig av arbetssätt och strategier Borlänge använt sig av för att nå så långt som man gjort.
Kvaliteten på den offentliga maten är ständigt omdebatterad. Landsbygdsnätverket har gjort en stor kartläggning där man frågat kommuner och landsting om deras framgångar och utmaningar vad gäller att hålla hög kvalitet på maten.
Eva Sundberg från Livsmedelsverket presenterar resultaten som visar att en kostpolicy, genomarbetade krav i upphandlingar och samsyn från alla inblandade är viktiga framgångsfaktorer.
Blodmat kanske inte låter som det mest aptitliga men döm inte ut den på förhand. Vill vi komma tillrätta med matsvinnet ska vi också ta reda på blodet, menar Olof Cerne från Klimatmat. Han vill inspirera oss till en hållbar köttkonsumtion och en ny syn på blodet som en billig och näringsriktig råvara.
Från Fazer Food Services kommer inköpschefen Harald Rydén och berättar om hur man jobbar med uppföljning och leverantörsrelationer för att få till ansvarsfulla inköp. Bland annat görs ambitiösa råvarutester av kockar som jobbar ute i verksamheten.
Vi kommer också krydda dagen med en paneldebatt. Det är i dag stort fokus på att köpa ekologiska varor för att nå det nationellt satta målet på 25 procent.
Men vilka effekter får det för upphandlare och leverantörer? Hör bland annat professor Lars Bergström från Sveriges lantbruksuniversitet debattera frågan.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer