Sveriges upphandlare tycks generellt trivas med sitt jobb och sin chef, men arbetsbelastningen uppfattas som hög. Av de 1 200 upphandlare som har svarat på Upphandling24:s löneenkät är det stora flertalet nöjda med sitt arbete.
På uppmaningen betygsätt din arbetssituation i stort ger majoriteten betyget åtta eller högre på en tiogradig skala där ett är mycket dålig och tio är mycket bra. 86 procent av dem som har svarat har gett betyget sex eller högre. I genomsnitt är betyget 7,4.
På frågan hur de trivs med sina arbetsuppgifter uppvisar upphandlarna också glada tongångar. Både median och genomsnitt är 8,0.
Upphandlarna är generellt nöjda med sin chef. Medianbetyget är också här åtta på samma tiogradiga skala med ett genomsnitt på 7,6. På frågan om de får det stöd de behöver från sin närmaste chef svarar 82 procent “ja” i undersökningen. De 18 procent som svarar “nej” har fått följdfrågan om vad de saknar för stöd från sin chef. Det absolut vanligaste svaret är att chefen saknar förståelse för och kompetens inom upphandling. På en distanserad andraplats kommer avsaknad av närvaro och tid från chefen. Men det finns också dräpande svar som “Ryggrad och minne”, i undersökningen.
Arbetsbelastningen upplevs som hög av Sveriges upphandlare. På denna fråga är medianomdömet åtta och snittet 7,5. I skalan motsvarar fem en lagom arbetsbelastning och tio en mycket hög belastning. Mycket att göra på jobbet verkar dock inte leda till stort missnöje hos upphandlarna. Av dem som har angett arbetsbelastningen till nio eller tio är genomsnittsbetyget för arbetssituationen visserligen lägre än för dem som anger en mindre betungande arbetsbelastning, men skillnaden är relativt liten (7,16 mot 7,54). Det finns gott om exempel på personer i undersökningen som både har angett mycket hög arbetsbelastning och mycket bra arbetssituation i stort.
De höga betygen innebär inte att upphandlarna automatiskt stannar kvar hos sin nuvarande arbetsgivare. På frågan om de funderar på att byta jobb svarar var tredje upphandlare i undersökningen “ja”. 21 procent svarar att de inte vet och 45 procent säger “nej”. Den främsta orsaken till funderingar om jobbyte är att få högre lön, mer utvecklande arbetsuppgifter och en bättre chef.
I undersökningen får respondenterna även ange orsakerna till att de vill stanna kvar på sin nuvarande arbetsplats. Kollegorna är det vanligaste svaret följt av den frihet och det ansvar arbetet ger.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer