Den 1 mars i år började en reform gälla som ska ge alla barn med synnedsättning kostnadsfria glasögon. Trots detta visar en kartläggning, som Majblommans Riksförbund genomfört, att det endast är Kalmar län som gjort en upphandling med ett antal optiker enligt LOV.
På DN debatt skriver Lena Holm, Majblommans riksförbund, att “övriga landsting tycks slentrianmässigt ha betraktat glasögonbidraget som ett administrativt uppdrag att genomföra med minsta möjliga motstånd.”
Hon pekar på att priset för glasögon och synundersökning överskrider ofta det bidrag landstingen lämnar. Enligt henne låter majoriteten av regionerna optiker fakturera 800 kronor och barnfamiljer betala överskjutande belopp. En mindre grupp landsting kräver, enligt Lena Holm, att familjerna lägger ut pengar för att sedan betala ut bidraget mot kvitto.
“Båda uppläggen utgör i sig trösklar som stänger ute ekonomiskt utsatta barn med synnedsättning. De löper stor risk att bli sittande i skolbänken, utan glasögon. Detta är uppenbart för alla med baskunskaper om barns villkor i familjer utan ekonomiska marginaler”, skriver Lena Holm.
Hon pekar på att ett av problemen har varit att rätten till hjälpmedel enligt hälso- och sjukvårdslagen tolkats olika från landsting till landsting. Enligt henne har beloppen som medgetts barn har varierat och få regioner har erbjudit helt kostnadsfria glasögon till och med 18 år. Lena Holm menar att barn med synnedsättning i praktiken hamnat i ett lotteri där ålder och folkbokföringsort avgjort vilket stöd de fått.
“Övriga landsting har misslyckats med att genomföra reformen på ett effektivt och rimligt sätt. Barnkonventionen skrivningar om varje barns rätt till hälsa och utveckling lyser med sin frånvaro”, skriver Lena Holm.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer