Sent i fjol vann Upphandlingsbolaget i Göteborg fyra mål i kammarrätten om onormalt låga anbud. I en upphandling av byggtjänster på löpande räkning uteslöts fem anbudsgivare med timpriser under 300 kronor, en nivå som byggde på Sveriges Byggindustriers självkostnadskalkyl.
Byggfram, Erlandsson Bygg, Gebab och RA Bygg överklagade. De fyra bolagen fick förvaltningsrätten med sig. Upphandlingsbolaget gav sig dock inte, utan tog ärendet till kammarrätten som gjorde en annan bedömning.
Domen är den första där bevisbördan i 12 kap. 3 § LOU (onormalt låga anbud) tillämpas på så sätt att det är anbudsgivaren som ska förklara att anbudet är seriöst.
Kammarrätten anser dessutom att upphandlande myndighet har en stor frihet att avgöra om anbudsgivarens förklaringar ska anses tillräckliga för att anbudet ska utvärderas eller förkastas. Detta öppnar för att neka till allmänt hållna förklaringar som att bolaget vill öka sin marknadsandel i en viss region.
Upphandlingsbolagets upphandlingschef Göran Brunberg är nöjd med att ha kunnat medverka till att detta osäkerhetsmoment vid uteslutning av anbud försvinner:
– 2013 var ett bra år för offentlig upphandling…
Kammarrättsdomen har numera vunnit laga kraft. Inget av de fyra byggbolagen, varav ett gick i konkurs under processens gång, valde att överklaga kammarrättsdomen till Högsta förvaltningsdomstolen.
Ett osäkerhetsmoment mindre
Anbudsgivare som lämnar ett lågt anbud måste kunna bevisa att anbudet är seriöst. Kammarrättens banbrytande dom om vem som har bevisbördan vann för en tid sedan laga kraft.
| 2014-01-10
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer