Ett nytt borgerligt statsråd med ansvar för offentlig upphandling efter Socialdemokraternas Ida Karkiainen väntas blir klart inom kort som en del av Ulf Kristerssons regeringsbildning.
Vår fråga: Vad ser du som viktigaste frågan för en ny upphandlingsminister?
Sofia Lundberg (professor och rektor för Handelshögskolan vid Umeå Universitet):
”Att lyssna till forskningen och det gäller inte minst den viktiga frågan om klimat- och energipolitiken.”
Martin Kruse (ordförande för SOI, Sveriges offentliga inköpare):
”Att utveckla området mot mer hållbara, trygga och robusta försörjningskedjor för den samhällsservice som dagligen upphandlas. Behovet av försörjningssäkerhet har visat sig de senaste åren genom de kriser som samhället gått igenom. Hållbarhetsperspektivet är viktigt för att undvika ännu större kriser som hotar oss i framtiden. Klimatförändringar, ojämlika samhällen och ansträngda finanser. Strategisk inköpsförmåga som på riktigt används som ett verktyg för att möta övergripande mål, är otroligt viktigt för våra kommuner, regioner och myndigheter. Politiken måste bli tydlig med att man förväntar sig det.”
Helena Rosén Andersson (Counsel, advokatfirman Vinge, tidigare justitieråd, HFD):
”Eftersom det upphandlingsrättsliga regelverket har ändrats regelbundet, särskilt under senare år, till följd av både EU-lagstiftning och svensk lagstiftning ser jag det som viktigt att det nuvarande regelverket får sätta sig så att en etablerad praxis kan skapas. Både beställarsidan och leverantörssidan behöver kunna förutse hur de upphandlingsrättsliga förfarandereglerna ska tillämpas för att ges bättre förutsättningar att fokusera på själva affären och på innehållet i det upphandlade avtalet.”
Kristian Pedersen (advokat och partner, advokatbyrån Kahn Pedersen):
” En mycket viktig fråga för en ny upphandlingsminister är ökat fokus på robust offentlig digitalisering, av flera skäl. Dels för att stärka den svenska offentliga sektorns cybersäkerhet. Idag är risken för attacker, intrång och annan negativ påverkan alltför stor, och förutom de problem som det kan skapa riskerar det också att skada tilltron till samhällets grundläggande funktioner. Dels för att den demografiska utvecklingen, med inte minst en större andel äldre som ska försörjas av relativt sett färre yrkesarbetande och bristen på arbetskraft inom vård och omsorg, kommer att kräva att offentlig sektor både utvecklar och tar till sig nya digitala verktyg. Dels för att Sverige har möjlighet att återta ledartröjan inom offentlig digitalisering och skapa fler arbetstillfällen. Så ministern bör arbeta för att statliga myndigheter ges mer konkreta digitaliseringsuppdrag och att kommuner och regioner ges medel för finansiering av offentlig digitalisering. Med de starka statsfinanser som Sverige har bör det finnas utrymme för denna angelägna satsning.”
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer