–Utifrån de kontroller vi har gjort, har vi inte hittat något som indikerar att någon leverantör som vi ingått ramavtal med skulle omfattas av sanktionerna, säger Olof Molander, affärsområdeschef på Adda inköpscentral.
Idag, 11 oktober, gå EU-sanktionerna mot Ryssland och Belarus in i ett nytt skede för offentlig upphandling med förbud mot att fullgöra kontrakt.
Upphandlande myndigheter har sedan i våras haft tid på sig att identifiera ryska leverantörer och agera utifrån sanktionerna.
Men till stor del har det varit en kamp som, trots en mängd åtgärder, gett ett magert resultat.
Statens inköpscentral har utgått från rekommendationer som meddelats av EU-kommissionen och Upphandlingsmyndigheten.
Sedan i våras har det handlat om riktade insatser mot leverantörer samt en genomgång av interna processer och mallar för att säkerställa att dessa är uppdaterade.
–Vi konstaterade tidigt att ramavtal kunde anses undantagna och att sanktionerna snarare träffade kontrakten men tyckte inte det var rimligt att vi inte hanterade den frågan redan på ramavtalsnivån, säger Anna Clara Wittgren, chef för Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet.
–I relation till leverantörerna gick vi under våren ut med ett informationsbrev till samtliga ramavtalsleverantörer för att uppmärksamma dem på sanktionerna och kravet på dem att säkerställa att de efterlevs och vi har nyligen gått ut med en påminnelse, till samtliga, om att tidigare sanktioner fortsatt gäller samt att ett nytt steg träder i kraft per 11 oktober 2022. I de upphandlingar som genomförts sedan april har leverantörerna fått inkomma med en sanningsförsäkran inför tilldelning.
Statens inköpscentral har även prövat olika systemstöd för kontroll av ramavtalsleverantörer mot bland annat olika sanktionslistor.
Hittills har varken kontroller eller dialog med leverantörer lett fram till kopplingar som medfört åtgärder från inköpscentralens sida.
Inte heller Adda inköpscentral har funnit leverantörer som omfattas av sanktionerna.
–Vi har genomfört ett arbete för att så långt möjligt kontrollera de leverantörer som vi ingått ramavtal med. Dessa kontroller omfattar en kartläggning av leverantörernas koncernstrukturer för att se om det finns ryska bolag, säger Olof Molander.
–Vi har även låtit kontrollen omfatta belarusiska bolag. Dessutom har vi genomfört en screening av leverantörerna mot en databas innehållande globala sanktionslistor, Personer i politiskt utsatt ställning (PEP), negativ publicitet (Adverse media) och statligt ägda företag (SOE). Kontrollerna har genomförts i nära samarbete med leverantörerna.
I senaste numret av HBV-magasinet skriver Jonna Andersson, affärsjurist för allmännyttans inköpsfunktion HBV, om sanktionerna.
”Vår uppföljning har hittills visat på att inga av våra leverantörer omfattas av sanktionerna.”, summerar hon.
HBV kräver att leverantörerna undertecknar en sanningsförsäkran som intyg att de inte omfattas av sanktionerna. I nya avtal finns också en särskild hävningsklausul med koppling till sanktionerna.
Sinfra – inköpscentral inom fjärrvärme, VA och el – poängterar i en redovisning på sin webbplats att man inte kan häva ramavtal men att det nu råder förbud för medlemsbolag att anlita ramavtalsleverantörer som omfattas av sanktionerna.
”Sinfra har i dagsläget inte kunnat se i CreditSafe protect att någon av ramavtalsleverantörerna omfattas av sanktionerna.”, skriver inköpscentralen om den tjänst man nyttjat för att stämma av leverantörer mot sanktionerna.
Stockholms stads pressenhet skriver i en mejlkommentar att det är den nämnd eller det bolag som ansvarar för upphandlingen eller avtalet som också ansvarar för att sanktionerna följs. Staden utvecklar stödmaterial, mallar och kontraktsvillkor för att underlätta arbetet för nämnderna och bolagen.
”Vad gäller befintliga avtal så för verksamheterna dialog med sina leverantörer. I vissa fall har det funnits oklarheter kring om en situation omfattas av sanktionerna eller inte, men det har oftast gått att hantera. Vad stadsledningskontoret erfar har ingen situation lett till hävning eller liknande åtgärd.”, skriver Stockholms stad.
Företagarna har på sin webbplats en redovisning av sanktionerna utifrån ett leverantörsperspektiv. Magnus Johansson, Företagarnas expert på offentlig upphandling, varnar för passivitetet.
− Om du tror att ditt företag kan ha underleverantörer som träffas av sanktionerna är mitt råd att genast kartlägga leverantörsledet. Det är bättre att förekomma än förekommas, säger han.
Sveriges advokatsamfund har publicerat en text om de sanktioner som gäller sedan förra veckan med förbud mot juridisk rådgivning till Ryssland och ryska klienter.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer