Medan många sjukhus runt om i Sverige kämpar med att motverka multiresistenta bakterier serveras patienterna importerad, antibiotikabehandlad kyckling.
Det visar en kartläggning som branschorganisationen Svensk Fågel genomfört bland upphandlingsansvariga i Sveriges regioner och landsting under våren och sommaren 2018.
Endast fem av 21 landsting/regioner serverar 100 procent svensk kyckling.
Flera landsting köper in kyckling från länder som Thailand, Polen, Brasilien och Lettland. Länder med lägre krav på djurhållning och djurhälsa, där antibiotikaförbrukningen inte är lika strikt reglerad som i Sverige.
En majoritet av de svarande landstingen/regionerna anger att de följer Upphandlingsmyndighetens riktlinjer men detta resulterar ändå i att exempelvis thailändsk kyckling serveras på sjukhusen.
– Tyvärr har Upphandlingsmyndigheten inte lyckats hela vägen med att ställa motsvarande kriterier som för den inhemska uppfödningen av kyckling, säger Jenny Andersson, ordförande för Svensk Fågel.
Branschorganisationen anser att kriterierna behöver ses över för att uppfylla de svenska kraven, både när det gäller djurvälfärd på gårdar men också på slakterier.
Dessutom måste nivån på antibiotikabehandlingar regleras eftersom förskrivning av veterinär inte behöver innebära att mängden antibiotika är låg. Kriterierna bör överensstämma med det svenska regelverket, menar Svensk Fågel.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer