– En stor del av min roll är att göra annat än upphandlingar. Frågor som verksamhetsutveckling och att utveckla och vårda relationen med näringslivet brinner jag för, säger Richard, som är upphandlingsansvarig i Oxelösunds kommun (12 200 invånare, Södermanlands län).
Han rekryterades 2016 till kommunen från SSAB – Oxelösund stora, privata arbetsgivare med stålproduktion – och har sedan dess försökt hitta arbetsformer för att bygga upp förtroende för offentlig upphandling.
– Nu kan vi se positiva effekter och där har inte minst ett fördjupat samarbete med kommunens näringslivsenhet haft betydelse. Vi jobbar mer utåtriktad och försöker vara så tillgängliga som möjligt. Det ger resultat.
Richard Andersson sammanfattar sin filosofi med att inte ge några fördelar men en ”fair chans” för det lokala näringslivet genom att öppna för offentlig upphandling.
Strategin har också ett tydligt stöd i den upphandlingspolicy som Oxelösunds kommun arbetar efter sedan 2019 med skrivningen:
”Kommunen ska inom berörda lagars ramar aktivt verka för att lokala företag ska kunna delta i upphandlingar, i syfte att främja näringslivet i kommunen och bidra till en mer attraktiv ort att starta/utveckla företag på.”
– En grund för det jobbet är att förstå svårigheterna för mindre bolag att delta i offentlig upphandling. Man har ingen stabsfunktion som kan jobba med anbuden – det kan vara som exempel målaren som håller i penseln som även ska sköta det administrativa.
– Det finns ju fortfarande också en föreställning, gränsande till rädsla ibland, att lämna anbud. Där kan vi från kommunen agera för att visa att det faktiskt inte så krångligt men då måste vi också ut och träffa företagen.
Just företagsträffar genomförs i massor under hösten, då Oxelösunds kommun kraftsamlar för aktiviteten ”100 möten”.
I en artikel på Svenskt näringslivs webb lyfter kommunens näringslivschef Johan Scherlin fram upphandling som en viktig punkt i företagskontakterna.
– Just att Johan började på kommunen för ett par år sedan har varit viktigt för ett uppsving i det här arbetet. Nya idéer och ny energi som gjort att vi utvecklat arbetet mot de lokala företagen, tycker Richard Andersson.
Han bidrar själv med insatser lite utöver det traditionella som upphandlare.
– Om något lokalt företag vill ha råd kring att lämna anbud till annan upphandlande myndighet så ställer jag gärna upp på det.
Mer allmänna råd då?
– Det kan vara lite allt möjligt som en allmän inköpsfråga mot privat sektor, men också mer hands on som att man inte missar bilagor eller att man behöver få tydliggjort vad vissa krav betyder. Att vi kan ge det stödet har varit mycket uppskattat.
Oxelösunds kommun har även sett över sin strategi för ramavtal och där man nu alltid prövar om det är möjligt med fler och mindre avtal för att öppna för små och medelstora företag att konkurrera.
– Först ut var byggentreprenader och där vi nu har ett ramavtal för större sådana och ett för mindre. Vi tycker att det blev väldigt lyckat med bra dialog med leverantörsmarknaden som öppnade för små byggbolag att konkurrera om ramavtalet för mindre entreprenader. Två av ramavtalsleverantörerna är nu lokala, säger Richard Andersson.
Oxelösund klättrade rejält i Svenskt näringslivs årliga kommunrankning, från plats 213 till 122, där upphandling var en starkt bidragande faktor till klättringen.
Oxelösunds kommuns arbete med dialog inom upphandling har också värderats högt av Stockholm business alliance i en jämförelse med andra kommuner.
– Jättekul att vi får ett kvitto på att företagen är nöjda, tycker Richard Andersson och tillägger att utrymmet för att jobba utåtriktat kan variera utifrån resurser.
En vakans har gjort honom till ”ensamupphandlare” under större delen av 2022.
– Men sedan en tid tillbaka är vi två på enheten och vi kommer även att rekrytera till en tredje tjänst, säger Richard Andersson.
Resurstillskott kan behövas då Oxelösund genomgår ett historiskt maktskifte där samma moderatledda samverkan som styr nationellt – M, SD, KD och L – samlat en majoritet. Det kan leda till ett utökad uppdrag inom offentlig upphandling.
Moderaten Dag Bergentoft – trolig ny kommunstyrelseordförande – säger i en intervju med Dagens samhälle att det nya styret vill se privata alternativ i hemtjänsten: ”antingen genom att vi inför LOV eller upphandlar 50 procent”.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer