I maj antog Falu kommun en ny riktlinje för främjande av sociala företag. Målet är att fler sådana företag ska etableras och att dialogen mellan kommun, näringsliv och idéburen verksamhet utvecklas.
Förhoppningen är att det ställs krav på social hållbarhet vid fler upphandlingar. Dessutom att det görs fler reserverade upphandlingar med företag vars främsta syfte är social och yrkesmässig integration, enligt Emilia Otterstam, social hållbarhetsstrateg.
Hon berättar att Falu kommun ofta ställer krav på social hänsyn redan i dag. I majoriteten av upphandlingarna ställs ett dialogkrav gällande sysselsättningsplatser.
– Det betyder att leverantören ska ställa sig positiv till möjligheten att skapa sysselsättning för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det görs i samarbete med kommunens arbetsmarknadsenhet som matchar person mot plats. Hittills i år har vi fått ut 13 personer på praktik och fem personer i anställning.
Reserverade upphandlingar har gjorts vid inköp av bland annat mötesfika, arbetsträningsplatser, tvätt av gardiner, snöskottning och fruktkorgar.
Hur arbetar ni för att implementera riktlinjen?
– Vi har bildat en tvärsektoriell arbetsgrupp som ska ta fram en aktivitetsplan för 2025. Gruppen ska ge stöd till förvaltningar och nämnder i frågor som rör sociala företag och exempelvis upphandling. Just nu ligger fokus på att utbilda arbetsgruppen, skriver Emilia Otterstam i ett mejl till Upphandling24 och tillägger:
– Vårt näringslivskontor kommer att ta större ansvar för de sociala företagen vad gäller stöd i affärsplanering eller inkludering i befintliga nätverk.
Falu kommun är en del av Upphandlingscenter Falun-Borlängeregionen.
– Det samarbetet är mycket gott, utan dem hade det varit betydligt svårare, enligt Emilia Otterstam.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer