HFD-avgörandet gäller en upphandling av it-konsulttjänster som genomförts av Statens inköpscentral.
I två av fem anbudsområden krävdes lottning för att begränsa antalet anbudssökande.
I likhet med Kammarrätten pekar HFD på att kriterier och regler för begränsning inte framgår av lagtext, förarbeten eller praxis.
I ett avgörande från Regeringsrätten 2009 godkändes lottning vid ett öppet förfarande. HFD bedömer inte att skillnaderna med ett selektivt förfarande motiverar en annan syn på lottning. Men det förutsätter att en upphandlande myndighet först bedömt anbudssökandenas förmåga att utföra kontraktet utifrån uppställda kvalificerings- och begränsningskriterier.
– Vi är nöjda med utfallet eftersom det klargör att lottning får användas i ett selektivt förfarande för att hantera en situation där det visat sig att begränsningskriterierna inte räcker till, kommenterar Anna Clara Wittgren, chef för Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet.
Hon tillägger:
– Om utfallet blivit ett annat, det vill säga att HFD inte tillåtit lottning för att begränsa antalet kvalificerade anbudssökande i ett selektivt förfarande, hade vi och andra upphandlande myndigheter behövt räkna med risken att hamna i ett läge där en upphandling skulle behöva göras om i de fall där antalet anbudssökande som bjuds in att lämna anbud har begränsats och två eller flera anbudssökande inte går att särskilja efter en tillämpning av begränsningskriterierna.
– Under sådana förutsättningar hade vi som upphandlande myndighet troligen avstått från att genomföra selektiva förfaranden med begränsning av antalet anbudssökande, säger Anna Clara Wittgren.
Varför begränsa konkurrensen med selektivt förfarande över huvud taget? Känns fullständigt orimligt att leverantörer inte medges möjlighet att komma in med anbud/pris i konkurrens på grund av ödet så som lottning.
Tänk om skattebetalarna gynnats ännu mer av de leverantörerna som nu på grund av lotten inte fick vara med?
Statens lekstuga – till stor del ledd av clowner.
Gynnar inte någon, utom möjligen byråkraterna.