För första gången har Kemikalieinspektionen undersökt om produkter för barns offentliga miljöer – skolor, förskolor, lekplatser och idrotts- och gymnastikanläggningar – innehåller farliga ämnen.
– Vi har fokuserat på fallskydd, exempelvis gummiunderlag på lekplatser, gymnastikmattor och vadderingar på lekland. Möbler, dynor och leksaker ingick också i granskningen, säger inspektören och projektledaren Mariana Pilenvik.
Resultaten visar att 10 procent av de 90 undersökta produkterna innehöll otillåtna ämnen i halter över det tillåtna gränsvärdet.
De ämnen som hittats var främst PAH:er som är en förorening i gummimaterial, flamskyddsmedlet TCPP, jäsmedlet ADCA och mjukgörararen DIBP.
– Ämnena misstänks kunna orsaka allvarliga skador på hälsan, såsom cancer, allergi och nedsatt reproduktionsförmåga. Ett stort problem är produkter av återvunna bildäck eftersom våra analysresultat visar att de fortfarande kan innehålla för höga halter PAH:er, säger Mariana Pilenvik.
Måste produkterna tas bort omedelbart?
– Nej, det är inga akuta risker. Men det är viktigt att få bort så många källor som möjligt av de här ämnena eftersom de kan påverka vår hälsa på sikt. Särskilt viktigt är det att skydda barnen eftersom de är extra känsliga, säger Mariana Pilenvik.
Det är tillverkarna som ansvarar för att produkterna följer lagstiftningen. Kemikalieinspektionen har informerat tillverkarna som tagit bort produkterna som innehåller förbjudna ämnen ur sortimentet. Flera av producenterna har anmälts för miljöbrott.
Mariana Pilenvik lägger också ansvar på upphandlare och inköpare.
– Ställ krav på att tillverkaren kontrollerar halterna i sin produktion så att dessa ämnen inte förekommer i varorna ens som föroreningar.
Hon uppmanar också upphandlare att använda sig av Upphandlingsmyndighetens stöd.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer