När Västerås stad år 2014 upphandlade datorer och annan hårdvara tillsammans med Mälarenergi gjordes en betydande volymutökning i ett sent skede av upphandlingsprocessen. De 660 datorer som enligt ursprungsplanen skulle köpas varje år blev plötsligt över 4 000 stycken till antalet.
Om den utökningen ligger inom eller bortom gränsen för väsentliga förändringar har Västerås stad, Atea och Macsupport tvistat under en långdragen rättsprocess. Utökningen innebar att den årliga volymen svällde från 18 miljoner kronor till cirka 50 miljoner kronor, vilket enligt Macsupport borde ha föranlett en ny upphandling.
Förvaltningsrätten bedömde att den invändningen höll. En ny annonsering skulle ha skett med tanke på de betydande förändringar som gjordes i förfrågningsunderlaget.
Domslutet innebar att avtalet med Atea ogiltigförklarades. Gjorda avrop klassas därmed som otillåten direktupphandling.
Kommunen fick inget gehör för sitt försvar – som var att man varit tydlig med att även skoldatorer tillkom i upphandlingen. Detta meddelades en månad innan anbudstidens utgång.
Atea överklagade på grund av missnöjd med att man, som vinnande part, inte fått yttra sig till förvaltningsrätten. Kammarrätten återvisade ärendet, men i sak blev det ingen ändring.
Nu har förvaltningsrättens dom fastställts. Kammarrätten menar att en så pass radikal förändring av förutsättningarna innebär grund för att ogiltigförklara avtalet i dess helhet. Skäl för att låta avtal bestå har enligt domen inte framkommit.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer