– I ramavtalet – med Martin&Servera som avtalspart – finns det reglerat att vi kan direktupphandla till fem procent av stora avtalets värde, säger Fredrik Bohlin, upphandlare på Norrtälje kommun (64 800 invånare, Stockholms län).
Den nya e-tjänsten ska fungera som en form av leverantörsregister för att matcha ihop kommunen med mindre livsmedelsproducenter.
Norrtälje kommun räknar med att komma igång med tjänsten efter en ordentlig presentation för leverantörsmarknaden vid ett kommande seminiarum 3 maj.
– Vi vill möjliggöra mindre inköp för säsong eller enstaka leveranser för behoven i skolorna och omsorgen. Just att det är begränsade volymer utan krav på ytterligare leveranser gör att vi hoppas kunna köpa från små producenter som annars kanske inte skulle jobba mot den offentliga marknaden, säger Anna Pedersen, kostekonom på Norrtälje kommun.
Även direktupphandlingsmodellen har valts för att kunna nå ut ordentligt mot små producenter. Flera till Norrtälje närliggande kommuner, på ”Uppsalasidan” av länsgränsen, har annars gått ihop med uppbyggnad av ett dynamiskt inköpssystem, DIS, för motsvarande inköp.
– Vi har också tittat på en sådan lösning men nu i uppstarten känner vi att ett DIS kan upplevas som lite väl mycket jobb för riktigt små producenter. Så vi börjar med en e-tjänst för direktupphandling, säger Anna Pedersen.
– Får vi igång inköpen ordentligt så talar mycket för att vi också skapar ett DIS, tillägger Fredrik Bohlin.
Från politiskt håll lyfts satsningen på e-tjänsten fram som viktig:
– Det här är ett utmärkt sätt för kommunen att kunna ge bättre förutsättningar för våra lokala livsmedelsproducenter. Dessutom kan det här även vara bra ur ett klimatperspektiv med minskade transportkostnader, säger Moderaternas Staffan Tjörnhammar, som är tillförordnad kommunstyrelseordförande, i ett pressutskick.
Centerpartiets kommunalråd Per Lodenius säger;
– Jag tycker det är viktigt att vi har en lokal produktion av mat och den här möjligheten till mindre direktupphandlingar kan bli ett bra komplement till våra bönder och livsmedelsproducenter.
E-tjänsten är ett samarbete mellan Norrtälje kommun och vårdbolaget Tiohundra, som har Norrtälje kommun och Region Stockholm som ägare med ansvar för lokal akutsjukvård, äldreboenden och hemtjänst.
-Kommunen och Tiohundra har en tradition med samverkan för livsmedelsupphandling och vi kommer härnäst att upphandla frukt och grönt tillsammans, säger Fredrik Bohlin.
Intressant men tveksamt om det håller.
Produkterna är väl en del av övrigt sortiment.