Socialt ansvarstagande vid upphandling har under den pågående regeringsperioden stått högt upp på agendan i Finland. Enligt Lauri Ihalainen, arbetsminister i regeringen, har frågan lyfts genom olika åtgärder och handböcker.
– Vår nu färdigställda kartläggning, som tar fasta på konkreta saker, hjälper oss att bilda en uppfattning om hur ansvarstagandet i praktiken kan beaktas vid offentlig upphandling, säger han.
I den färska publikationen (pdf) beskrivs tio upphandlande enheters erfarenheter av socialt ansvarstagande upphandling. Avsikten har inte varit att skapa en helhetsbild eller att endast presentera sådana som hunnit långt. Syftet har varit att presentera konkreta exempel, äkta erfarenheter, framgångar och problem.
Lauri Ihalainen menar att organisationers framgång går allt oftare hand i hand med ett genomtänkt ansvarstagande. Han påpekar att detta ansvar ska förstås i vid bemärkelse:
– Särskilt i en svår sysselsättningssituation skulle jag önska ansvarstagande av olika parter, i synnerhet i form av sysselsättande.
Enligt den finska kartläggningen finns det en rad faktorer som försvårar sociala krav och samhällsansvar. Det handlar primärt om upphandlande enheters försiktighet och attityder, bristen på kunnande och goda exempel samt upplevda bekymmer i fråga om juridiska risker.
Den nu aktuella utredningen utgör en fortsättning på det arbete för främjande av socialt ansvarstagande upphandling som arbets- och näringsministeriet gjort. Den ingår också som en del av den nationella planen för genomförande av FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.
Finskt fokus på samhällsansvar
Ledningens engagemang, arbetstagarnas personliga intresse och medborgaropinion bidrar till att samhällsansvaret realiseras vid offentlig upphandling. Det framgår av en färsk kartläggning som det finska arbets- och näringsministeriet låtit göra.
| 2015-03-27
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer