Den gemensamma statistiken från Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket visar att regionsektorn lockar flest anbudsgivare – i snitt 5,3 anbud per upphandling under förra året.
Det är dock en minskning från 5,4 och det är kommunerna och staten som drar upp snittet. Statliga upphandlingar landade på 4,6 som genomsnitt, en ökning från 4,1 anbud, och för kommunerna blev det en ökning från 4,1 till 4,4 anbud.
För all offentlig upphandling har genomsnittet ökat från 4,1 anbud per upphandling 2017 till nu 4,5.
Anläggning, bygg och arkitekttjänster är några sektorer som redovisar en ökning av anbudsgivare.
–Trots det ökade intresset för att lämna anbud finns det i 18 procent av upphandlingarna bara en anbudsgivare. Det är en utmaning som de upphandlande organisationerna måste ta på allvar, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Av statistiken kan även utläsas att pris blivit vanligare som tilldelningsgrund, från 48 procent av upphandlingarna 2017 till 60 procent under förra året. I 40 procent av upphandlingarna användes “bästa förhållande mellan pris och kvalitet” som tilldelningsgrund..
–Det är ett vanligt missförstånd att när pris är tilldelningsgrund ställs det inga krav på kvalitet. Det är möjligt att ställa lika höga krav på kvalitet oavsett vilken tilldelningsgrund som används och det görs ofta, betonar Inger Ek, generaldirektör på Upphandlingsmyndigheten.
För 2018 landade de upphandlingspliktiga inköpen på 782 miljarder kronor, en ökning med nästan sju procent.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer