Stockholm läns landsting är långt från ensamt om att upphandla datorer från Dell med komponenter från de fyra kinesiska fabriker som fått kritik från Danwatch för arbetsförhållandena.
Även Norrbotten läns landsting har ramavtal med Dell. Det började gälla år 2013 och går ut under 2016. Avropsvolymen är cirka 10 miljoner kronor per år.
Victoria Arenbro Forsberg, inköpschef vid Norrbottens läns landsting, beskriver de förhållanden som uppmärksammats av Danwatch och TV4 Kalla fakta som oacceptabla:
– Vi vill att de varor som landstinget köper in är producerade under hållbara och ansvarsfulla förhållanden.
När det gäller området hållbar upphandling samarbetar landstingen nationellt. Nätverket genomför gemensamma avtalsuppföljningar och revisioner. Just nu pågår en revision av Atea och Dell som utförs av Stockholms läns landsting.
Norrbottens läns landsting kommer, efter att ha följt processen på nationell nivå, att se över avtalet med Dell. I ett pressmeddelande beskriver landstinget sig som ytterst angeläget om att säkerställa att det pågår ett aktivt arbete för att åtgärda de missförhållanden som uppmärksammats hos vissa underleverantörer.
– Kontakter med leverantören kommer att tas omgående, säger Victoria Arenbro Forsberg.
Atea har för sin del kommit överens med Stockholms läns landsting om ett leveransstopp:
– Vi jobbar tillsammans med landstinget för att få fram alternativa produkter, uppger Magnus Sallbring, hr- och marknadsdirektör på Atea, för IT24.se
Fler Dellkunder reagerar
Kritiken mot arbetsförhållandena hos underleverantörer till Dell får Atea att stoppa leveranserna och fler offentliga pc-köpare att reagera. Victoria Arenbro Forsberg på Norrbottens läns landsting lovar att omgående se över avtalet.
| 2015-05-21
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer