Rapporten baseras på svar från 1200 jobbsökare från hela Sverige inom branscherna IT, teknik, logistik, marknadsföring, HR, finans och ekonomi.
En slutsats är att upplevd diskriminering på arbetsmarknaden ökar. 82 procent uppger att de tror sig ha blivit bortvalda på diskriminerande eller irrelevanta grunder vid rekrytering – en ökning med 12 procentenheter från motsvarande undersökning 2019, då andelen var 70 procent.
– Vår undersökning visar att det aldrig har varit viktigare att utmana traditionell rekrytering och inte stirra sig blind på informationen i ett cv och faktorer såsom ålder, namn och etnicitet. Helt enkelt för att inte gå miste om de bästa kandidaterna, oavsett bransch eller yrkesområde, säger Åsa Edman Källströmer, vd på TNG.
Åldersdiskriminering är det vanligaste skälet till att man tror sig blivit bortvald vid rekrytering. 70 procent upplever detta.
Föga överraskande finns ett tydligt samband mellan ökad ålder och risken för att bli utsatt för åldersdiskriminering.
Bland jobbsökare i åldersgruppen 25–35 år uppger 37 procent att de misstänker att de någon gång har blivit bortvalda utifrån ålder i samband med rekrytering.
I gruppen 46–55 år ligger samma siffra på 64 procent. Bland jobbsökare över 56 år tror sig hela 91 procent ha blivit åldersdiskriminerade.
Kön eller könsöverskridande identitet är det näst vanligaste (14 procent) skälet till att man tror sig ha blivit bortvald.
Jämfört med 2019 ses en påfallande ökning syns när det kommer till upplevd diskriminering på grund av hälsa och sjukdomshistorik. Från 3 procent 2019 till 7 procent i årets undersökning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer