-Jag hade undervisat i musik något år när jag kände att jag även ville göra någonting annat och via studier på yrkeshögskola I Helsingborg kom jag in I branschen, berättar Hannes Olbers, som leder en upphandlingsenhet inom kommunens ekonomi- och upphandlingsavdelning med elva medarbetare.
Efter en första upphandlartjänst inom Malmö stad kom han till Kristianstads kommun (Skånes fjärde största med 87 000 invånare) för fyra år sedan.
-Jag kan själv känna att det gått väldigt snabbt att både komma in i en ny bransch och att få ett chefsuppdrag. Just att få en ny relation till övriga på enheten är också speciellt – från att ha varit en medarbetare i gruppen till att bli chef.
-På många sätt får man en djupare relation, men det är också en utmaning att hitta sin roll. Överlag tycker jag det fungerar väl och alla har också under det speciella år som varit ansträngt sig för att det ska fungera med distansarbete och digitala lösningar.
Förutom upphandlare och en avtalscontroller arbetar även två medarbetare med e-handel på enheten. Utöver det finns ett tiotal inköpssamordnare ute på förvaltningarna som enhetens “förlängda arm”.
-Sammantaget ser jag som en mycket bra modell där vi kan undvika toppstyrning och jobbar tillsammans med förvaltningarna på ett bra sätt. På enheten kan vi se många synerigeffekter med att våra upphandlare jobbar nära e-handelssamordnare.
-Att vi inte har någon modell med internfakturering när vi ger stöd till förvaltningarna bidrar också till bra samverkan inom kommunen, samtidigt som det innebär ett större ansvar för vår enhet att vi får till en bra avtalstillämpning.
Även kommunövergripande tycker Hannes Olbers att “nordostkommunerna” hittat rätt och det bygger inte på att Kristianstad som den största kommunen I området ska vara styrande.
-Det är ett ge och ta-samarbete där exempelvis Hässleholm har ansvar för livsmedelsupphandlingar. Östra Göinges inköpscentral representerar merparten av områdets mindre kommuner och bidrar I Skåne nordost-samarbetet på ett bra sätt.
Hannes Olbers lyfter samtidigt fram vikten av att vara kritisk till den egna verksamheten.
-Jag drivs av att komma vidare med nya arbetssätt och har inget intresse av att enbart jobba med att förvalta en verksamhet. Upphandling kan spela en stor roll för att uppnå store samhälleliga mål och för att klara det måste vi hela tiden förbättra våra arbetssätt, säger Hannes Olbers.
För att åtevända till musikspåret så är det fortfarande en viktig del av Hannes Olbers liv. Han har en konstnärlig kandidatexamen med inriktning jazzimprovisation och är frilansande jazzmusiker.
-Jag spelar trummor och försöker så ofta som det är förenligt med jobbet att tacka ja till gigg. Pandemin har förstås påverkat den delen, men jag ser det som att upphandling och musik kan komplettera varandra och att jag som upphandlingschef har nytta av intryck från en annan del av samhället, säger Hannes Olbers.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer