Som en del i sin årliga rankning av företagsklimatet frågar Svenskt Näringsliv företagen vad de anser om kommunernas upphandling.
Nu har den nationella statistiken presenterats. Där framgår att upphandling återigen får underkänt. På den sexgradiga skalan är betyget bara 2,69 (fyra eller högre anses bra).
Omdömet har dock blivit marginellt bättre än 2021 (2,66), som i sin tur var en liten förbättring jämfört med bottennoteringen 2020 (2,63).
Den slutliga rankingen för 2022, med betyg för de enskilda kommunerna, släpps den 28 september.
I kommunrankningen för 2021 fick Vårgårda, Ydre, Munkfors, Götene och Höganäs högst betyg för sitt arbete med upphandling.
Vore intressant att se vad de UM skulle ge sina anbudsgivare för betyg. Min uppfattning är att anbudsgivare tar sig friheter i att behandla UM som skit. Anbudsgivaren löper ingen risk att bli bortvald i kommande upphandlingar då UM beaktar LOU mm. Hade vissa anbudsgivare behandlat privata beställare på samma sätt som de behandlar UM skulle vissa anbudsgivare aldrig få några med jobb eller få fara med och lämna anbud.
Tankar från en entreprenadupphandlare
Jag vill börja med att påtala att många av Sveriges offentliga upphandlare gör ett fantastiskt jobb och att alla dessa borde sträcka på ryggen och vara stolta över att alla dessa upphandlare bidrar till en bättre ekonomi samtidigt som de driver samhällsutvecklingen i Sverige. Därutöver ska upphandlare agera som poliser, ekonomer, jurister, arbetsmarknadshandläggare, miljöarbetare med mera.
Jag tror dock att upphandlarna inte bör vara så, i brist på ett bättre ord, ängsliga och prata med leverantörerna och entreprenörerna och tala dem tillrätta att de inte [längre] kan bete sig så som C skriver. Även om de har många rättigheter behöver , tror jag, UM bli bättre på att ta konflikter med leverantörerna. Min erfarenhet är att de blir mycket mer ödmjuka när man antyder viten, att man kommer ta egna referenser i framtiden, ge dåliga referenser om de fortsätter på det sättet. osv. då blir det nog ordning och reda tror och hoppas jag.
Från entreprenadupphandlare till en annan =)
Jag tror, precis som Silvio skriver, att de flesta upphandlare i Sverige gör ett fantastiskt jobb och agerar trollkonstnärer och i de allra flesta fall löser de flesta fel som härrör från kravställarnas okunskaper om lagstiftningen.
Men, det fakto att upphandlingarna får dåligt betyg av branschen måste tas på allvar. Vi upphandlare är till för att skapa god konkurrens och skapa möjligheter även för SME-företag att kunna få ta del av den offentliga penningamaskinen. Jag ser i de flesta fall ett antal konkurrensbegränsande och försvårande krav som gör att många leverantörer väljer att inte lämna anbud. Dela upp upphandlingar i mindre områden så fler får möjlighet att leverera till offentlig sektor. Visst, entreprenadupphandlingar är en stor del av den offentliga kakan, men vi måste ändå värna om mångfald.
En nyckel är dialog före upphandling, rfi, extern remiss och ett allmänt intresse från den ansvarige upphandlaren att sätta sig in i området och förstå de utmaningar som leverantörer har.
Tipset för en lyckad upphandlingsprocess är att tänka strategiskt, jobba med spendanalys, avtalsanalys, proportionerlig kravställning, affärsmässighet och konkurrensutsätt så mycket direktupphandlingar som möjligt. Vi alla jobbar i upphandlingssystem som ger oss möjlighet till snabb hantering även för direktupphandlingar och varför inte sätta i system att alla lägsta prisupphandlingar avslutas med en e-auktion?
Vår utmaning är att det finns alltför många chefer i den offentliga förvaltningen som saknar formell kompetens för inköps- och upphandlingsfrågor.
Till sist har vi också som uppgift att verka för ett hållbart Sverige och att hela Sverige ska leva.
Att anbudsgivare kan bete sig opassligt har vi noga alla råkat ut för, men man ska inte döma någon innan man gått i deras skor.