Per-Arne Jonsson, managementkonsult på inköpskonsultföretaget EFFSO, har lång erfarenhet av upphandling och inköp.
I en intervju med Tidningen Näringslivet, som ges ut av Svenskt Näringsliv, efterlyser han modigare leverantörer.
Många företag är för mesiga i kontakten med kommunen och undviker att påpeka märkliga och irrelevanta krav, anser han.
Per-Arne Jonsson rekommenderar tidig dialog för att ta reda på vad som erbjuds.
I intervjun slår han också ett slag för att upphandlande myndigheter ska använda kategoristyrning.
– Kommuner och andra offentliga verksamheter kommer åt kompetens, nytänkande bland leverantörerna. Ett tvärfunktionellt arbetssätt innebär att gå från förvaltande till att vara strategiska och verksamhetsutvecklande, det tar kommunen framåt i ett långsiktigt arbete bortom nästa upphandling.
Men för att lyckas med kategoristyrningen krävs professionalisering i alla roller, anser han.
– Kommuner kan göra kategoriindelningar i guld, men finns inte kunnandet kommer de ingenstans. Det gäller att samla, strukturera och förstärka kompetensen hos medarbetarna. Ärenden hanteras och organiseras på samma sätt som för tio-tjugo år sedan, utan tillräcklig hänsyn till omvärldens förändring. En omvärld som utvecklas kräver organisationer som utvecklas, säger Per-Arne Jonsson till Tidningen Näringslivet.
Härligt med sån frispråkig entusiasm från det offentligaliga! Normalt förfarande vid en upphandling när en leverantör påpekar rimligheten eller funktionalitet kring det som efterfrågas, bemöta leverantören oftast med svaret ”kravet kvarstår”.
Företagen efterlyser istället transparens i upphandlingsskedet och ödmjukhet mot sitt egna underlag.
Håller med både Per-Arne och Företagare. Vi behöver en skarpare dialog mellan oss upphandlare, kravställaren och näringslivet. Och visst ska det påpekas när det används gamla och irrelevanta kravställningar.
Men jag efterlyser lite mer diskussion hur näringslivet uppför sig. I samtliga artiklar som iaf jag läser är det alltid hur vi upphandlare missköter oss på olika sätt. Lite mer bredd i kritiken vore bra.
Jag önskar er alla en skön sommar och ser fram mot en höst med bra affärer.