Omregleringen av apoteksmarknaden har kraftigt minskat landstingens kostnader för dostjänster. Apotekstjänst och Svensk Dos gjorde entré på marknaden genom att ta upp konkurrensen med den forna monopolisten Apoteket.
När de först tecknade avtalen efter avmonopoliseringen nu är på väg att löpa ut är kampen om doskontrakten fortsatt benhård. Upphandlingarna är få och stora eftersom många landsting och regioner samarbetar.
En stor andel av dosupphandlingarna hamnar i domstol. I slutet av förra året valde Västra Götalandsregionen och Region Halland bort Apotekstjänst till förmån för Apoteket efter några års stormigt samarbete.
Apotekstjänst misstänker enligt sin ansökan att Apoteket missbrukar en dominerande ställning för ett erbjuda ett lågt pris. Apotekstjänst har därefter även överklagat den upphandling som gjorts av sju landsting i Mellansverige, Sjuklövern, som vanns av Svensk Dos.
När Stockholms läns landsting nu förlänger sitt avtal med Apoteket med två år är frågan om det skett på grund av rädsla för överprövning? Inte alls, säger Magnus Thyberg, chef för läkemedelsenheten i Stockholms läns landsting:
– Vi väljer att förlänga med Apoteket eftersom vi är nöjda med kvaliteten samtidigt som priset anpassats till dagens marknadssituation.
Apoteket mer än halverar sitt pris per patient och dag från den 1 februari nästa år då förlängningen, som gäller till år med år 2018, träder i kraft.
– Enligt våra beräkningar sparar landstinget drygt 50 miljoner kronor på den här avtalsförlängningen. Det är förstås väldigt glädjande, säger Magnus Thyberg.
Prissänkningen till trots vill Apoteket fortfarande ha betydligt mer betalt än vad exempelvis Sjuklövern kommer att betala Svensk Dos.
Dosförpackade läkemedel underlättar för patienter som behöver ta flera mediciner. Samtliga läkemedel som ska tas vid ett och samma tillfälle på dagen förpackas i en påse.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer