EU-kommissionen är kritisk till att kommunala företag fått offentliga renhållningskontrakt i strid med unionens bestämmelser. Borås stad har exempelvis, i strid med unionens direktiv för hur sådana kontrakt får tilldelas, lämnat kontrakt direkt till Borås Energi och Miljö.
Pär Cronhult, chefsjurist vid tankesmedjan Den Nya Välfärden, företräder som ombud de svenska organisationer och företag som driver ärendet hos EU-kommissionen. Han är starkt kritisk mot kommunens agerande:
– Kommunen har tydligen ansett sig kunna strunta i att upphandla renhållningen i ett konkurrensutsatt förfarande. Detta har nu visat sig vara en felaktig bedömning.
Borås stad anser att den inte behöver följa unionsrättens krav på att utnyttja konkurrensen eftersom kontraktet gått till ett eget bolag. EU-kommissionen håller inte med om detta. Uppemot 65 procent av Borås Miljö och Energis verksamhet bedrivs på den allmänna marknaden och då är inte de unionsrättsliga förutsättningarna för internt undantag uppfyllda.
– Bortsett från att Borås har en av de dyrare renhållningsavgifterna i landet kan nu EU-kommissionen komma att dra Sverige inför EU-domstolen med anklagelse om fördragsbrott till följd av kommunens överträdelser, säger Pär Cronhult.
I den så kallade Nils Holgersson-rapporten för 2014, där kommunala taxor jämförs, placerade sig Borås stad som den 229:e dyraste av landets totalt 290 undersökta kommuner.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer