Forskningsinitiativet presenterades vid fjolårets SOI-årskonferens i Luleå, där det även anordnades en debatt om bristen på forskning inom offentlig upphandling
Ett brev till forskningsstiftelser har sedan gått ut och gensvaret kommer att redovisas vid kommande årskonferens för SOI i Linköping i slutet av april
– Tankar har funnits om möten med viktiga anslagsgivare. Men detta är ännu så länge bara diskussioner. Vi söker också kontakt med och scannar av vad universitet och högskolor har för pågående och planerade forskningsinitiativ inom området, säger Roger Himmelsköld, som är ansvarig i SOI-styrelsen för forskningsinitiativet.
Bakom brevet står förutom SOI och UHM även Företagarna, Almega och den forskargrupp som genomfört upphandlingsforskning på uppdrag av SNS under professor Sofia Lundbergs ledning.
I brevet pekar organisationerna och forskarna på det forskningsunderskott som finns och att offentliga utredningar inom upphandlingsområdet lider brist på gedigen forskning att relatera till.
SOI, UHM med flera tar också sikte på den ambitionsnivå som stakades ut i den statlig utredningen ”Goda affärer” för tio år sedan. Av föreslagna forskningsanslag på minst tio miljoner kronor blev det ingenting.
Generaldirektör Inger Ek säger att den instruktion om att verka för forskning har varit en grund för att Upphandlingsmyndigheten ställt sig bakom forskningsinitiativet.
– Men det viktigaste skälet är den stora betydelse som offentliga inköp har för samhällsekonomin. Värdet av de offentliga upphandlingarna uppgår årligen till en sjättedel av BNP eller över 800 miljarder kronor.
– Hur en så stor del av samhällets resurser används bör självklart baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet. Det bedrivs en del forskning redan men det finns utrymme för mer. Den bilden delar vi med såväl forskare som andra aktörer som är verksamma inom området offentliga affärer, säger Inger Ek.
Hon tillägger:
– Vi upplever också att det finns efterfrågan på kunskap från olika intressenter som kontaktar oss. Ofta får vi frågor från medier, upphandlande organisationer och branschorganisationer som handlar om statistik och fakta inom vårt område. Många gånger kan vi svara men allt för ofta blir svaret att varken vi eller någon annan har de efterfrågade uppgifterna. Vi bygger just nu upp en databas som på sikt kommer att bli värdefull för forskningen eftersom tillgången på data är central för en forskare. Men det behövs också pengar.
Inger Ek ser just SNS-forskningen, med anslag från Jan Wallanders och Tom Hedelius Stiftelse, som ett bra exempel hur en forskningsstiftelse kan bidra till att både öka och sprida kunskap om upphandling och offentliga inköp.
– Rapporten fick stor uppmärksamhet och lyftes fram på debatt- och ledarsidor. Det visar att forskning kan bidra till att rikta ljuset på offentliga inköp.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer