Det var när Lars-Erik Eriksson, pensionerad medicinteknisk ingenjör på Universitetssjukhuset i Linköping, såg varningstexten på litiumbatterierna som han reagerade.
– I början tänkte jag mest på att de var bättre, men sedan la jag märke till varningstexten på batterierna, de fick inte transporteras eller förvaras hur som helst på grund av brandfaran, säger han.
Lars-Erik Eriksson har arbetat med apparater och teknisk utrustning i större delen av sitt liv. Först som forskningsingenjör och sedan, i början på 2000-talet, som medicinteknisk ingenjör på Universitetssjukhuset i Linköping, där han ansvarade för hjärtstartare och EKG-utrustning.
Under de senaste åren har det skett en snabb teknikutveckling, där fler och fler apparater utrustats med litiumbatterier.
Eftersom Lars-Erik Eriksson är nyfiken och gärna vill ha koll på utrustningen började han fråga runt bland leverantörer och även hos Räddningstjänsten. Han fick ganska svävande svar på vad man skulle göra om det började brinna. Samtidigt dök det upp historier på nätet att bland annat mobiltelefoner plötsligt fattat eld.
Hans stora hobby, modellflygplan, kom oväntat att bli en utlösande faktor för hans engagemang. Där hade förbränningsmotorer successivt bytts till batteridrift i de häftigaste planen tack vare litiumbatterierna.
– Jag fick höra från flera kompisar att batterierna hade fattat eld och att de inte gick att släcka, då blev jag lite rädd för de här batterierna.
För ett par år sedan fick han kontakt med Housegard som berättade att de höll på att utveckla en släckare som skulle kunna släcka bränder i litiumbatterier. Tillsammans med sin kollega Rolf Westermark, också medicinteknisk ingenjör, började de föra en strid på sjukhuset för att ta riskerna på allvar.
– Vi bjöd in våra chefer och gick igenom problematiken och riskerna. Det tog lång tid för informationen att sjunka in och vi var ganska tidigt ute med att prata om detta. Men jag minns att jag sa ”Måste vi vänta tills det börjar brinna på ett sjukhus”?
Region Östergötland är nu först i landet med en brandteknisk upphandling där litiumbrandsläckare var ett skallkrav.
– Nu har vi köpt in litiumsläckare till alla våra batterilager i regionen, även där vi förvarar uttjänta batterier. Det är ett första steg. Men nu när utvecklingen går mot att alltmer utrustning på ett sjukhus drivs med litiumbatterier, tycker jag att det borde finnas litiumsläckare på varje avdelning.
Lars-Erik Eriksson gick i pension vid årsskiftet, men han är stolt över att ha bidragit till att det nu sitter två brandsläckare på hans tidigare arbetsplats, Medicinsk teknik US, en traditionell och en litiumsläckare, båda väl uppmärkta.
– Nu får Rolf och hans kollegor ta vid och driva frågan vidare, säger Lars Erik Eriksson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer