Var fjärde år upphandlar Stockholms stad sfi- och komvuxutbildning. Den 4 mars fattades tilldelningsbeslut – och antalet anordnare minskar kraftigt. De 22 företag som anordnat komvuxutbildning under förra perioden blir tolv och sfi-utbildarna minskar i antal från nio till fem stycken.
Läget präglas just nu av osäkerhet kring vilka skolor som eleverna ska gå till efter sommaren. Fyra av de anbudsgivande företagen har begärt överprövning hos förvaltningsrätten.
Det faktum att Stockholms stad därmed inte kan skriva på några nya avtal hindrar inte Thorengruppen, ägare till Astar, att jubla. På företagets webbplats meddelas ”upphandlingsvinst ger mångmiljonaffär”. Denna information publiceras samtidigt som avtalsspärren inträder.
Budskapet är att Astar vann upphandlingen med Stockholms stads arbetsmarknadsnämnd i konkurrens med 27 andra utbildare. För bolaget innebär detta intäkter på 90-100 miljoner kronor per år.
Inget ord om de fyra överprövningarna – annat än en förhoppning om att eventuella överprövningar inte ska sätta käppar i hjulet.
Niklas Westman, informationschef vid Thorengruppen, betonar att nyheten lades ut som en intern och viktig nyhet i företagets publiceringskanaler och inte som ett pressmeddelande:
– Som i alla upphandlingar förekommer överprövningar och precis som vi nämnde i texten hoppas vi nu inte att eventuella överprövningar ska hindra eller sätta käppar i hjulet.
I en av överprövningsansökningarna ifrågasätts Astars referenser. Enligt Konkurrensverkets statistik får sökande, helt eller delvis, bifall av förvaltningsrätten i sin överprövning i tre av tio fall.
Förtida jubel över storaffär
Stockholms stad minskar antalet utbildningsanordnare inom komvux från 22 till tolv och inom sfi från nio till fem. Trots att upphandlingen är överprövad flaggar Astar, som fick tilldelningsbeslut, för att "upphandlingsvinst ger mångmiljonaffär".
| 2015-03-23
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer