E-förvaltning ger en rad nya möjligheter för höjd effektivitet och kvalitet i den offentliga förvaltningen. Myndigheter, medborgare och företag har att tjäna på fler och bättre elektroniska tjänster.
Yvonne Gustafsson, generaldirektör vid Statskontoret, beskriver digitaliseringen som en strategiskt viktig fråga för statsförvaltningen och dess utveckling:
– Digital samverkan är outnyttjad i stora delar och nu är tiden mogen att ta nästa steg, säger hon.
Hon konstaterar dock att dessa frågor kräver mer samlad politisk styrning för att alla möjligheter ska kunna förverkligas fullt ut. Kraftfulla finansieringslösningar efterlyses också.
Statskontoret har just utvärderat E-delegationen (pdf) som tillsattes 2009 för att driva på och koordinera arbetet med e-förvaltning inom statsförvaltningen. Utvärderingen visar att e-förvaltning är centralt för den förvaltningspolitiska utvecklingen.
Klart är att myndighetschefer anser att e-förvaltning är en viktig fråga. Cheferna redovisar ett stort behov av stöd, såväl tekniskt som juridiskt.
– Det är nu viktigt att arbetet får fortsätta med oförminskad styrka, trots att delegationens uppdrag upphör vid årsskiftet, säger Annika Bränström, generaldirektör för Bolagsverket och ordförande för E-delegationen.
För att åstadkomma ett effektivare e-förvaltningsarbete föreslår Statskontoret att en utredning tillsätts. Den ska beskriva hur systemkostnaderna inom den offentliga förvaltningen kan minska, samt hur kvarstående hinder för digital samverkan kan överbryggas.
– Statskontoret föreslår också att regeringen säkerställer en långsiktighet i arbetet med kompetensstöd och vägledning genom att fördela denna uppgift till en eller flera myndigheter.
“Fortsatt fokus på e-förvaltning”
E-förvaltning innebär goda möjligheter till effektivisering och ökad kvalitet i den offentliga förvaltningen. Fast Statskontoret noterar att det krävs mer samlad politisk styrning för att alla möjligheter ska kunna förverkligas.
| 2014-04-08
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer