Kommunstyrelsen i Lund kommer under ett sammanträde i dag att ta ställning till hur man ska yttra sig över en begäran om laglighetsprövning från en kommuninvånare, som menar att Lunds kommuns ”anti-Putin”-beslut saknar täckning i kommunallagen.
Det var i somras som Lunds kommun gav stöd till en motion från Liberalerna om att ”inte stödja företag som finansieras Putins krig” med skrivningar om att leverantörer på Ukrainas så kallade svarta lista ska bojkottas genom att vägra inköp av varor och tjänster från dessa.
Den kommuninvånare som begärt laglighetsprövning i förvaltningsrätten hänvisar till att Lunds kommuns egna jurister kommit fram till att motionen står i strid med såväl Kommunallagens kompetensregler som bestämmelser om god ekonomisk hushållning.
I Sydsvenskan har Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, gett stöd till kritiken mot Lunds kommun
– Kommuner får inte ägna sig åt verksamhet som enligt lagstiftning ankommer på ett annat organ. Det finns ett antal rättsfall som handlar om att kommuner inte fått göra olika ställningstaganden som kan anses utrikespolitiska, säger han.
I det förslag till yttrande som kommunstyrelsen nu ska behandla aktar sig Lunds kommun också för att beteckna det hela som ett utrikespolitiskt ställningstagande.
I stället lyfts det fram som en form av mjukare inriktningsbeslut.
”Inriktningsbeslutet för nämnder och styrelser skiljer sig inte heller avsevärt från andra inriktningsbeslut som tas på inköpsområdet. Som exempel kan nämnas inköpspolicy, där vissa vägval i fråga om t.ex konsumtionsvaror görs för hela kommunens verksamhet.”, menar kommunstyrelseordföranden Anders Almgren i kommunens förslag till yttrande.
Marabou/Mondelez, med affärsintressen i Ryssland, har blivit något av en symbol för regioner och kommuner som fattat bojkottbeslut.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer